Учители от ОУ „20 април” на обучение във Флоренция по проект на програма „Еразъм +”, насочено към работа с деца със СОП

Продължава работата по проект „Играта като фактор за успех и приобщаване“ на програма „Еразъм +”, който ОУ „ Двайсти април” ще реализира до м. май 2022 година. 

В периода от 26 до 31 юли 2021г. във Флоренция се проведе обучение на тема „Успешни стратегии за обучение на ученици със специални нужди във всяка класна стая“ (Successful Strategies for Teaching Students with Special Needs in Every Classroom).

В обучението взеха участие двама учители от ОУ“ 20 април“- г-жа Нина Истревска и г-жа Пепа Цоневска, която има дългогодишна практика като ресурсен учител.

В рамките на шестте дни на участниците бяха представени много и различни стратегии, с които обучението на учениците със специални нужди е възможно и реално приложимо във всяка класна стая и от всеки учител. Участниците от 9 училища, намиращи се в пет европейски държави, споделиха добри практики помежду си, а двамата лектори с изключително богат опит, очертаха основните насоки и методи, които да помагат на учителите да работят ефективно със „специалните деца“. Цялото обучение мина под мотото: Alone we can do so little. Together we can do so much. Бяха демонстрирани много методи за овладяване на учебния материал, достъпни както като уеб приложения, така и като идеи за изработване на инструменти от учителите, адаптирани към нуждите и потребностите на всеки ученик. С много препратки в интернет към различни филмчета бяха онагледени различни практики и така известните през последните години класни стаи от бъдещето, в които обстановката е много близка до уюта на дома, а в същото време е умело структурирана за ефективно и функционално учене. Целият курс на обучение беше изключително полезен и обогати значително знанията на присъстващите.

Обучението във Флоренция има за цел не само разработването на стратегии за общуване и преподаване на деца със СОП, но и разширяване мирогледа на учителите, повишаване на общата им култура и комуникативните умения по английски език, запознаване с историческите забележителности на града и природните особености на област Тоскана.

Във Флоренция човек се потапя векове назад във времето на Ренесанса и най- великите му творения – архитектурни, скулптурни и художествени. Докосването до шедьоврите на Микеланджело, Леонардо да Винчи, Ботичели, Мазачо, Донатело остава незабравимо преживяване. Градът- люлка на западноевропейския Ренесанс е управляван дълго време от фамилията Медичи, като Лоренцо Медичи – Великолепний, създава всички условия за процъфтяването на различните видове изкуства.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn