Учителката Елисавета Георгиева връчи своите дарения на кметовете на селата Оборище и Поибрене

На 2 май в историческата местност Оборище  панагюрската учителка Елисавета Георгиева връчи изработените от нея дарения на кметовете на селата Оборище и Поибрене.

IMG_4988

„Щастлива съм, че по случай 140 години от Априлското въстание, тук на мястото, където славните мечани избраха да се проведе Първото Велико народно събрание имам честта да връча дарение, което е посветено на Априлския бунт през 1876-та година, Георги Бенковски и неговите съзаклятници , останали верни до край на войводата – жителите на село Оборище. Дарението е и от будни хора от селото, които дариха материалите, а аз със сърце го изработих”, каза Георгиева. Тя връчи изработената от нея завеса за църквата в село Оборище с извезан на нея кръст на кмета на селото Милко Ангелов и пожела: „Така, както е съхраняван гордият български дух, така да продължава и занапред, за да ни има като нация”. От името на жителите на село Оборище кметът Ангелов благодари на Георгиева, че има все още такива родолюбиви българи  и обеща: „Ще пазим заветите на дедите ни, за да я има България!”

IMG_4981

Дарението за църквата в село Поибрене получи кмета на селото Димитър Пеев. „Прадядо ми Ганчо Тодоров Замярков е родом от село Поибрене, там откъдето тръгва Хвърковатата чета на Бенковски, част която е бил и моя прадядо”, подчерта Георгиева.

Своето духовно освещаване получи знамето, което Георгиева е ушила и ще дари на родното си Старосел, навръх Гергьовден, денят, в който преди 140 години е избухнало въстанието в селото. На освещаването присъства и кметът на Старосел Матея Гудев.

IMG_5000

Това е моят връх, никога не съм изработвала три дарения наведнъж. Докато виждат очите ми, знамена ще вея, защото моят бог е Левски, Райна е светица! Ние сме тук в олтара на храма на майка България – Оборище. Делото на героите от Април 1876-та година блести като самороден диамант, и този блясък ще проправя пътя на поколенията. Нека ни служи за пример! Вятърът на историята ще отвее плявата, ще остане семето. Семето, което аз съм посяла в сърцата на хиляди мои ученици! Да е жива майка България!”, каза в заключение Елисавета Георгиева.

 Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn