У нас все повече хора разчитат на Европейските здравни карти

Притежателят на Европейска здравна карта получава същите здравни грижи като гражданите на страната, в която се намира.
За да получите такава карта, можете да подадете заявление в дистрибуторските клонове в цялата страна. За 15 календарни дни картата с валидност една година ще бъде готова. Ако вече имате такава карта и тя изтича, можете да подадете документи за смяна 2 седмици преди изтичането на валидността и.
Ако нямате време да чакате две седмици за издаване на Европейска здравна карта, от здравната каса могат да ви издадат и временно удостоверение.
По образец се попълва заявление за издаване на временно удостоверение, което замества европейската карта, но е с валиднст до 2 месеца и се издава по наредбата в рамките на 24 часа.
При внезапно постъпване в болница в много европейски страни се изисква първо да се заплати сумата за лечението, едва след това парите могат да се възстановят от здравната каса в България.
В
сички оригинални документи и фактури, с които е заплатено лечението в чужбина се представят в РЗОК и се подават нужните формуляри за възстановяване на тези разходи, които са направили в чужбина.
От здравната каса съветват преди да заминете в чужбина да се поинтересувате кои услуги в дадената държава се покриват от здравните им каси, за да не останете изненадани, ако се наложи да заплатите непредвидени суми.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn