Фейсбук има почти милиард и половина абонати

Броят на потребителите на социалната мрежа „Фейсбук“ достигна 1.49 милиарда души, се съобщава в отчет на едноименната американска компания.
Всеки ден социалната мрежа се ползва активно от 968 милиона души по целия свят, което е увеличение със 17 процента в сравнение със същия период на миналата година.
В отчета се посочва, че през второто тримесечие на 2015 г. приходите на „Фейсбук“ са били в размер на 4,04 милиарда долара, което е ръст с 39 на сто.
Чистата печалба на компанията обаче е намаляла през изминалото тримесечие с 9 процента до 719 милиона долара, а производствените и вътрешните разходи са се увеличили през това време с 82 процента.
„Фейсбук“ е най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света и се предлага в над 70 езика. Отворен е на 4 февруари 2004 г.
НАЧАЛОТО
Марк Зукърбърг създава Facemash (предшественика на Фейсбук) на 28 октомври 2003 г. по време на втората си година в Харвард. Сайтът използва снимки от онлайн директория със снимки на студенти от университета, като се сравняват по две едновременно и се търси по-привлекателния между двамата. За да постигне това, Зукърбърг хаква недостъпна информация от мрежата на Харвард и копира личните снимки на студентите от всички общежития. По това време университетът не поддържа цялостна система със снимки и информация за студентите. Facemash привлича 450 посетители и 22 000 прегледа на снимки за първите 4 часа от съществуването си.
Сайтът бързо се популяризира в кампуса, но е затворен няколко дни по-късно от администрацията. Зукърбърг е изправен пред изгонване и е обвинен в застрашаване на сигурността, нарушаване на авторски права и личното пространство. Впоследствие обвиненията биват свалени. Зукърбърг развива този проект същия семестър точно преди изпит по история на изкуството. Той качва 500 снимки от Древен Рим на сайт, като всяка снимка съдържа секция за коментари. Когато разпространява сайта сред останалите студенти, те започват да коментират и да обменят идеи.
През януари 2004 г. Зукърбърг започва да пише код за нов уебсайт. Той споделя, че е бил вдъхновен от статия, свързана с инцидента с Facemash. На 4 февруари 2004 г. той пуска ‘Thefacebook’, което предшества днешния сайт (членът the отпада от името през 2005 г.). Идеята за наименованието Facebook изглежда е свързана с ученическите години на Марк Зукърбърг в гимназията. В престижната Phillips Exeter Academy, в която той учил, на всеки постъпващ давали справочник със снимките, адресите и телефоните на всички съученици. Оригиналното название на справочника било „The Photo Address Book“, но всички ученици го наричали просто „The Facebook“ /букв. „Книгата с лицата”/.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn