Филмът „България – наследство от траките“ на панагюреца Стоян Радулов стана безапелационен победител в първия национален конкурс на Министерството на туризма

Филмът „България – наследство от траките“ спечели първото място в категорията „Журналистически материал на тема туризъм в България за 2016 г. в телевизия“, в първия национален конкурс на Министерството на туризма.  Сценарият и режисурата са на панагюреца Стоян Радулов и Георги Крумов. Филмът „България – наследство от траките“ стана безапелационен победител с 54 процента пред още 5 филма в категорията. Гласуването бе онлайн, като съревнованието се провеждаше на tourismawards.bg.

Древните цивилизации винаги са подбуждали любопитство и продължават да предизвикват интерес при разкриването на тайните от зората на човечеството.
България – най-старата държава в Европа, съществуваща със своето име, е наследник на една такава древна цивилизация. Това били траките – най-многобройният народ в Античността след индийския, както свидетелства бащата на историята Херодот. Земята им носела името на легeндарната нимфа Тракия – която била лечителка и гадателка. Един от най-популярните герои по света е гладиаторът Спартак – тракиец от племето меди, предводител на най-голямото робско въстание в Римската империя. Най-прочутият музикант на древния свят, лечител и философ – Орфей, също е тракиец.
Образът му, вълшебната му лира и митологични сцени от живота му са изобразени на стотици глинени и метални съдове от онова време. Роден е в планината Родопи, където се разиграл и митът с жена му Евридика, която той последвал в подземното царство. В Родопите вероятно е и гробът му. Следи от митичния герой водят към скалното светилище Татул. А в близкия свещен скален град на траките Перперикон археолозите търсят прочутия в древността храм на Дионис. Според Херодот този бог също е от тракийски произход, а светилището му в Родопите било не по-малко известно от това на Аполон в Делфи. За прорицания там лично идвали самият Александър Велики преди похода в Азия, както и бащата на първия римски император, Октавиан Август, разбрал именно там, че синът му ще основе Великата империя…

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn