Филмът „Танцът на пингвините“ с премиера в Панагюрище

„Танцът на пингвините“ е художествено-документален „прочит“ на Антарктида от Теодосий Спасов. Месец преди да бъде обявена глобална коронавирус пандемия, той потегля с българска експедиция към най-студената точка на Земята, и се завръща оттам буквално дни преди светът да бъде затворен, разказват от екипа му.

Премиерата ще бъде в Панагюрище – на 16 октомври, от 19:00часа, в кино „Модерен театър“.Събитието се организира от Фондация „Лъчезар Цоцорков“ и фондация „Цоцорков род“ и  се посвещава на 75 години от рождението на проф.д-р Лъчезар Цоцорков. Специални гости ще бъдат проф. Христо Пимпирев и маестро Теодосий Спасов.

Лентата разказва какво преживява известният ни музикант, как успява там да създаде своя последен музикален албум от 12 пиеси за кавал и китара, заедно с Християн Цвятков, и какво представлява животът на ледения континент през погледа на един творец.
„Един ден получих изненадващо обаждане от човек, когото все още не познавах. Професор Пимпирев – водачът на българските полярници, разказва Теодосий Спасов. И няколко месеца по-късно поех на най-далечното пътешествие, което някога съм правил“.
Там, където под снега понякога се крият дълбоки ледени цепнатини, отприщват се реки от топенето на ледниците, срутват се ледени блокове, извиват се внезапни бури. Каква публика са пингвините? След всяко парче чуваме само тихи възгласи“, шегува се маестро Спасов.

Показани са и забележителности в българската полярна база на остров Ливингстън, Антарктида – фургонът, в който първите български полярници са се подслонявали по време на експедициите. Днес той е включен в списъка на историческите и културни забележителности на ледения континент, но все още пази спомена за времена на голям ентусиазъм и смелост в тежки условия на живот.
Режисьор е Ема Константинова, оператор – Румен Василев, носител на наградата „Златна роза“ (2020) за операторско майсторство. Идеята филмът да бъде заснет е на неговия продуцент – проф.Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател, ръководител на всички досегашни 28 български експедиции в Антарктида.
Филмът се посвещава на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който приживе оказва дългогодишна подкрепа на българската антарктическа база и българските антарктически експедиции. „Благодарение на помощта на проф. Цоцорков антарктическата ни база премина в 21 век“, допълва Пимпирев.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn