ФНТ”Средногорска жарава” представи красотата на българския фолклор в самостоятелен концерт

Голямата зала на Театър Дом-паметник се оказа малка за всички приятели и почитатели на танцьорите от ФНТ”Средногорска жарава, които на 19 юни отбелязаха 5-годишнината от създаването на Сдружение с нестопанска цел „Формация за народни танци Средногорска жарава“, с благотворителен концерт под надслов „С искрите на жаравата”.

Символичен нестинарски танц постави началото. Стъпвайки върху жаравата, танцьорите отнесоха „огън” от нея , а искрите му се разпръснаха на сцената и сред публиката под формата на кръшни танци, красиви костюми, хубава музика и звучни песни. Повече от два часа продължи своеобразната разходка из фолклорните области на България с характерните за всяка от тях танци.

Усещането за българско подсилиха музикантите от формация „Наздравица“, които акомпанираха на песните на Мария Баремова /танцьор в „Средногорска жарава“/, Габриела Авелова и Петър Петров, двамата пеещи водещи на събитието. На сцената се изявиха и дами, които в момента играят в клуба към „Средногорска жарава“. В програмата с танц се включиха и гостите от Берковица.

Сред публиката беше Иван Тасев, който преди години поставя началото на „Средногорска жарава“. Танцьорите му благодариха и го поздравиха, като изиграха танц по негова хореография.

Дейността на формацията беше представена с мултимедия, подготвена от Кристина Хаинова. Специално място на сцената бе отредено на знамето, извезано от сърма от Лиляна Петришка, специално за „Средногорска жарава“.

Прекрасните носии пък са дело на Татяна Длъгнекова. Тя и Николинка Дееничина са ръководители на ССНЦ“ФНТ Средногорска жарава“.

„Очите гледаха, ушите чуваха, съзнанието танцуваше и емоциите бушуваха”, точно както обещаха организаторите на концерта, а всички любители на родния български фолклор и творчеството на танцьорите от „Средногорска жарава” ги възнаградиха с бурни аплодисменти, много цветя, имаше и подаръци за юбилярите.

Със средствата, събрани от концерта , сдружението ще подпомогне дейността си, като планира да обогати носиите си.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn