Фолклорен ансамбъл „Иглика” при НЧ„Н. Й. Вапцаров“ – 1927”,с. Бъта с Диплом за принос в съхранението и развитието на фолклора от XIII Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” 2018

С Диплом за принос в съхранението и развитието на фолклора от XIII Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” 2018 се завърна Фолклорен ансамбъл „Иглика” при Народно читалище „Н. Й. Вапцаров“ – 1927  с. Бъта, съобщи в социалните мрежи Мария Кършева – секретар – библиотекар при читалището.  Съборът се проведе тази събота и неделя в Старозагорски бани. Детската певческа група се изпя „Дотекла е река Тунджелия” и „Бре, Тодоре”. Фолклорен ансамбъл „Иглика” се представи с музикално-танцовата композиция „Изпращане на войник”.


Творческа комисия в състав: доц.д-р Валентина Райчева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН; доц- д-р Веселка Тончева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей; акад.Крум Георгиев, член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен „Оскар” за фолклор; акад.Кирил Тодоров, композитор, гл. худ. ръководител на АНПТ ”Зорница”; Христо Иванов, гл. худ. ръководител на общински фолклорен ансамбъл ”Загоре” и Емил Минев, хоров диригент оценяваха над 4 000 участника. На двете сцени в централните паркове самодейци от различни възрастови групи от всички краища на България представяха песни, танци и обичаи. Съборът. ”Богородична стъпка” е емблематичен не само за Старозагорска област, не само за Тракия, но и за цялата страна. Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“-Стара Загора, кметството на Старозагорските минерални бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“-Старозагорски бани.


„Повече от два месеца, два пъти в седмицата самодейците отделяха от свободното си време и репетираха за това участие. А тази музикално- танцова композиция за последно е представяна на читалищната сцена на 27.08.2004 година на традиционните годишни новобрански вечери. По време на репетициите се разучаваха песните от по-младите, защото повечето от тях научиха за този обичай от по-възрастните самодейци именно сега. Те пък не спираха да разказват как навремето дойдеше ли август месец идваха повиквателните за бъдещите войници, започваха подготовките по къщите, където имаше новобранци. Как се е пеело почти във всяка улица рано сутрин, а на центъра са се събирали всички новобранци, взимали са си сбогом с близки и роднини, качвали са се в автобуса и потегляли за съответното военно поделение.
През 1988 година редакция „Воин” на Българска национална телевизия засне филм за този обичай със заглавие „Цялото войнство на село Бъта”.
Обичаят е описан в книгата „Песните и обичаите на село Бъта, Панагюрско” издаден през 2007 година от спечелен проект към Национален фонд „Култура”, разказва Мария Кършева – секретар – библиотекар при читалището.
Участието на самодейците от с.Бъта бе финансирано по ПРОЕКТ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ЧИТАЛИЩНАТА ДЕЙНОСТ В ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ ЗА 2018 ГОДИНА, съгласно чл. 26 а, ал. 3 от Закона за народните читалища допълващата субсидия от Бюджет 2018 на Община Панагюрище.


„Изказваме благодарност на Община Панагюрище за поредната финансова подкрепа, без чиято помощ нашето участие нямаше да бъде осъществено!
Благодарност и към всички самодейци за емоционалното представяне !”, написа в социалните мрежи Мария Кършева – секретар – библиотекар при читалището.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn