Фолклорният празник на виното и песента в с. Елшица

На 17 март, в село Елшица за единадесета поредна година се проведе фолклорния „Празник на виното и песента”, съпътстван от конкурс за най-добро домашно вино „Еликсир на боговете”. Събитието бе организирано от местното НЧ „Васил Левски-1925“ със съдействието на Община Панагюрище и спонсори.

 

Гости на празника бяха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, общински съветници, кметове на населени места от общината.

Квалитетно жури в състав: Димитър Докузанов от Винарска изба „Румелия“, Петър Бъкличаров от Винарска изба „Юстина“ и Петър Петров – представител на Общинска администрация имаше нелеката задача да оцени над 40 проби на домашно вино в две категории – бяло вино и червено вино.

Голямата награда – 100-литров съд за вино неръждавейка, дарен и тази година от пловдивска фирма получи Ангел Мухов. Местното читалище подсигури наградите за класираните в призовата тройка – на първо място-пръскачки, на второ триони и на трето сервиз чаши. Всички участници във винената надпревара получиха чанти с логото на празника и лозарски ножици.

Междувременно в залата на читалището красотата на българския фолклор с песен и танц  разкриха самодейни състави от Левски, Димитровград, Септември, Стрелча, Пазарджик, Капитан Димитриево и Дорково. Домакините се представиха със своите три състава: “Дива”, “Елша” и „Звездица Ясногрейница”.

Колективите получиха диплом, плакет и дъска с логото на празника.

Жителите и гости на Елшица имаха възможност да се почерпят с хубаво вино и вкусни мезета, разказа секретарят на местното читалище Гинка Томева.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn