Фолклорният празник на виното и песента в с. Елшица

На 23 март, в село Елшица за тринайста поредна година се проведе фолклорния „Празник на виното и песента”, съпътстван от конкурс за най-добро домашно вино „Еликсир на боговете”.

Събитието бе организирано от местното НЧ „Васил Левски-1925“ със съдействието на Община Панагюрище и спонсори.

Във фоайето на читалището беше подредена изложба в памет на 65 години от спасяването на българските евреи, реализирана с подкрепата на Областна администрация Пазарджик.

Гости на празника бяха областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник кметът Галина Матанова.

Празникът откри кметът на с. Елшица Димитър Кочев. Приветствени думи отправиха областният управител, председателят на местния парламент и кметът на община Панагюрище.

Квалитетно жури в състав: Димитър Докузанов от Винарска изба „Румелия“, Петър Бъкличаров от Винарска изба „Юстина“ и Петър Петров – представител на Общинска администрация имаше нелеката задача да оцени 49 проби на домашно вино в две категории – бяло вино и червено вино.

Голямата награда – 100-литров съд за вино неръждавейка, дарен и тази година от пловдивска фирма получи Петка Клишева.

Първото място за своето червено вини получи Георги Иванов. За най-добър производител на бяло вино беше определен Цвятко Неделчев.

Местното читалище подсигури наградите за класираните в призовата тройка в двете категории вина. Всички участници във винената надпревара получиха дъска с логото на празника.

Междувременно в залата на читалището красотата на българския фолклор с песен и танц  разкриха ДТС”Бътава”, с.Бъта, с ръководител Мария Бензарова, ДТС”Усмивки”, гр.Стрелча, с ръководител Венцислава Пенева, ДТС”Пламъче”, с.Семчиново, с ръководител Емил Иванов, ПФТС”Тангра”, с.Попинци, с ръководител Мария Шангова, Младежка фолклорна формация „Пръски от извора”, с.Баня, с ръководител Радка Мутева, ФТС”БИС”, гр.Батак, с ръководител Димитър Налбантов, Клуб по фолклорна аеробика „Плетеница”, гр. Димитровдград, с ръководител Ангел Петров и Гайдарска група от с. Кричим.

Домакините се представиха със своите три състава: ЖВГ “Дива”, с ръководител Силвия Ненкова, ТФ “Елша”, с ръководител Диляна Александрова и групата на бабите при ФА „Звездица Ясногрейница”, с ръководител Веселина Гиздова, които показаха обичая „Местно зарязване на лозите в с.Елшица”.

Колективите получиха диплом и плакет.

Жителите и гости на Елшица имаха възможност да се почерпят с хубаво вино и вкусни мезета.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn