Фолклорният празник на виното и песента в с. Елшица

На 26 март, в село Елшица за 14-та година се проведе фолклорният „Празник на виното и песента”, съпътстван от конкурс за най-добро домашно вино „Еликсир на боговете”.

Събитието бе организирано от местното НЧ „Васил Левски-1925“ със съдействието на Община Панагюрище и спонсори.

Гости на празника бяха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов и кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

Празникът откри кметът на с. Елшица Димитър Кочев. Приветствени думи отправиха председателят на местния парламент и кметът на община Панагюрище.

Квалитетно жури в състав: Димитър Докузанов от Винарска изба „Румелия“, Петър Бъкличаров от Винарска изба „Юстина“, Лало Гешев и Петър Петров – представител на Общинска администрация имаше нелеката задача да оцени 48 проби на домашно вино в две категории – бяло вино и червено вино.

Голямата награда – 100-литров съд за вино неръждавейка, дарен и тази година от пловдивска фирма получи Иван Атанасов .

Първото място за своето червено вини получи Ангел Мухов. На второ място журито класира виното на Кирил Шиников, а на трето това на Николай Митков.

За най-добър производител на бяло вино беше определен Борислав Владимиров. На второ и трето място бяха класирани вината на Кирил Шиников и Цвятко Неделчев.

Местното читалище подсигури наградите за класираните в призовата тройка в двете категории вина. Всички участници във винената надпревара получиха дъска с логото на празника.

Междувременно в залата на читалището красотата на българския фолклор с песен и танц  разкриха народните певици Силвия Ненкова и Гергана Ненкова, под съпровода на Цанко Ненков, Женска певческа група от с. Звъничево, с р-л Силвия Ненкова, Танцов клуб „Детелина“, с.Величково, с р-л Мария Бензарова, Фолклорен ансамбъл „Бояна“, гр. Костандово, с р-л Емил Ганев.

Специални гости на празника бяха Ансамбъл „Гайтан“, народният изпълнител Йордан Николов и „Пиринското тройче“.

Жителите и гости на Елшица имаха възможност да се почерпят с хубаво вино и вкусни мезета.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn