Фолклорният празник на виното и песента в с. Елшица

На 25 март, в село Елшица за 15-та година се проведе фолклорният „Празник на виното и песента”, съпътстван от конкурс за най-добро домашно вино „Еликсир на боговете”.

Събитието бе организирано от местното НЧ „Васил Левски-1925“ със съдействието на Община Панагюрище и спонсори.

Гости на празника бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова.

С „Добре дошли“ приветства присъстващите кметът на с. Елшица Митко Кочев. Поздрав отправи кметът на община Панагюрище и официално откри празника.

Квалитетно жури в състав: Димитър Докузанов от Винарска изба „Румелия“, Петър Бъкличаров от Винарска изба „Юстина“ и Лало Гешев имаше нелеката задача да оцени 65 проби на домашно вино в две категории – бяло вино и червено вино.

Голямата награда – 100-литров съд за вино неръждавейка, дарен и тази година от пловдивска фирма получи Венцислав Върбанов

Първото място за своето червено вини получи Иван Атанасов. На второ място журито класира виното на Борислав Владимиров, а на трето това на Магдалена Рабаджийска .

За най-добър производител на бяло вино беше определен Стоян Ангелов. На второ и трето място бяха класирани вината на Цвятко Неделчев и Владимир Владимиров.

Местното читалище подсигури наградите за класираните в призовата тройка в двете категории вина. Всички участници във винената надпревара получиха „магическа“ чаша с логото на празника.

 

Междувременно в залата на читалището красотата на българския фолклор с песен и танц разкриха домакините от ЖВГ „Дива“, с ръководител Силвия Ненкова и съпровод Цанко Ненков, самодейците от НЧ “Пробуда– 1872“, с. Баня и НЧ “Н.Й. Вапцаров– 1927“, с. Бъта.

Специални гости на празника бяха ансамбъл „Пазарджик“, с ръководител Атанас Чолаков, ансамбъл „Гайтан“, народният изпълнител Йордан Николов и „Пиринското тройче“.

Жителите и гости на Елшица имаха възможност да се почерпят с хубаво вино и вкусни мезета.

Още снимки може да видите на фейсбук страницата на Медиен център Оборище.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn