Фолклорният празник на виното и песента в с. Елшица

На 18 март, в село Елшица за десета поредна година се проведе фолклорния „Празник на виното и песента”, съпътстван от конкурс за най-добро домашно вино „Еликсир на боговете”. Събитието бе организирано от местното НЧ „Васил Левски-1925“ със съдействието на Община Панагюрище и спонсори. Гости на празника бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, Христо Калоянов, кметът на Елшица Митко Кочев, изпълнителният директор на МИГ”Панагюрище , Стрелча, Лесичово” Лучко Македонски, представители на общинска администрация.

kmet

”Похвално е, че днес тук има представители на четири общини, които са тръгнали заедно с една идея, да запазят българското и да го предадат напред на своите деца”, каза градоначалникът Белишки и пожела на всички участници в празника незабравими мигове .

DSC01416DSC01414

Квалитетно жури с председател Димитър Докузанов и членове Петър Петров, Петър Бъкличаров и Лало Гешев имаше нелеката задача да отличи най-добрите майстори на домашно бяло и червено вино и на розе сред предоставените 64 проби от винопроизводители. Голямата награда – 100-литров съд за вино, дарен и тази година от пловдивска фирма получи Петър Христев от с. Елшица.

nagrajdavane1

Първото място за производител на бяло вино и розе заслужи Иван Атанасов, а за майстор на червеното вино бе определен Атанас Георгиев. Отличените участници в надпреварата получиха дипломи и ръчно изрисувани кани за вино. Журито оцени високо и пробите предоставени от селата Попинци и Лесичово, и възнагради производителите с картини. Междувременно в залата на читалището красотата на българския фолклор с песен и танц  разкриха ТС”Луда Яна” и ФНТ”Средногорска жарава” от Панагюрище, ТС”Бътава”, с. Бъта, женска певческа група от с. Попинци, състави от Оборище, Лесичово, Величково, Дорково, Септември и Пазарджик. Домакините се представиха с два от своите колективи: “Дива” и “Елша”.

DSC01483 elshica IMG_0141 IMG_0158 IMG_0173 IMG_0177

Жителите и гости на Елшица имаха възможност да се почерпят с хубаво вино, и да присъстват на урок по дегустация.

DSC01429

degustaciq degustaciq1

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn