Фондация „Асарел“ дари мултимедийни проектори на училища от общината

Фондация „Асарел“ дари мултимедийни проектори и учебни пособия на всички шест училища от община Панагюрище по проекта „Образование за всички“. Даренията бяха връчени на 18 септември от председателя на фондацията и прокурист на „Асарел-Медет“АД Галя Костова на директорите на учебните заведения.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC08889

Сред гостите бяха заместник-кметът на община Панагюрище Галина Матанова и представителите на „Райфайзенбанк“ – Руслана Щилиянова – координатор на кампанията „Избери, за да помогнеш“, Борислава Денева – началник отдел „Комуникации“ и Боян Шопов – ресорен мениджър за групата „Асарел-Медет“.

DSC08885

„Вашият проект обедини именно подпомагане по места в областта на културата и образованието на деца, които са в нужда и нямат достатъчно възможности. Ние сме безкрайно щастливи  от това, което вашият проект допринася за местната общност и пожелаваме много успехи занапред”, каза координаторът на кампанията.

През 2016 година проектът „Образование за всички“ за пръв път бе включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“ на „Райфайзенбанк“, която подпомага инициативи в областта на здравеопазването, социалната сфера, култура и образование и опазване на околната среда.  По време на кампанията бяха събрани общо 3 508 лева от дарители, които са се запознали с проекта и са решили да го подкрепят. От тях 1 591 лв са дарени от „Райфайзенбанк“ и нейни служители.

С реализирането на „Образование за всички“ Фондация „Асарел“ осигурява условия за равен достъп до образование на ученици от 8 до 12 клас, които са в неравностойно социално положение. Проектът се осъществява в партньорство с Община Панагюрище и ръководствата на всички шест училища в общината, като се изисква учениците да отговарят на определени социални критерии. По „Образование за всички“ се осигуряват безплатни учебници на децата от социално слаби семейства. Тези от тях, които имат отличен успех и по-малко от 5 неизвинени отсъствия, получават стипендии от фондацията. Чрез тази инициатива се оказва подкрепа и на социално слаби жители на общината, които са надхвърлили ученическата възраст, но са записали задочна форма на обучение в Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, гр. Панагюрище. Те получават подкрепа за транспорт и закупуване на учебни помагала.

DSC08895

„Искам да благодаря, че банка като вас е разпознала изключително точно социално отговорното отношение  към хората, това е отношението към хората в нужда. Аз вярвам, че напредъкът на България трябва да се измерва именно с отношението към хората в неравностойно положение.  „Асарел Медет”, и в частност фондация „Асарел”, е наш партньор в напредъка на почти всички местни секторни политики. Община Панагюрище има една стратегическа цел, формулирана в „Модел на успешна община”, каза заместник-кметът Матанова и допълни: „Стратегическата цел на образованието, формулирана от закона, е равен достъп до качествено образование. Радвам се, че нашата община с изключителната активност и лично отношение на „Асарел Медет”, фондация „Асарел”, този проект не просто го разпозна, но продължава в годините да търси не само устойчивост, а и как да го развиваме, така че да достигне до повече ученици. Това са истински значимите проекти, които може би няма да дадат толкова бързо своя резултат, но съм уверена, че напред във времето те ще са по-стойностните, по-значимите, ще се поздравим след години с много стойностни резултати като обхванем много повече деца с тази подкрепа”.

IMG_8809

Г-жа Матанова благодари и на директорите, които са активните съратници, за да се случва това дело, тъй като те са до учениците, мотивират ги. „Със своите виждания за институциите, които те управляват наистина ще работят затова децата да бъдат в училище, и да получават своите базови потребности за успешен път в живота”, подчерта заместник кметът.

Проектът „Образование за всички“ цели превенция на преждевременното отпадане от образователната система на ученици от социално слаби семейства, които са в гимназиален етап на обучение. Същевременно значително се повишава мотивацията на тези деца и се насърчава личностното им развитие. Идентифицирано е, че едни от предпоставките за ранно напускане на училище, са липсата на средства за транспорт и средства за учебници  след 7. клас.

През 2016 г. са осигурени безплатни учебници за 122 деца. Така общият брой подпомогнати ученици от стартиране на програмата до настоящия момент е 535. От стартирането на проекта „Образование за всички“ до настоящия момент са вложени общо 44 238 лв. Анализите показват, че над 90% от подпомогнатите ученици са повишили успеха си. Мнението на директорите на училища и самите педагози е, че така се е повишило и качеството на учебно-възпитателния процес, а учениците са по-подготвени и по-мотивирани.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn