Фондация „Лъчезар Цоцорков“ подкрепи реставрацията на Хаджидимитровата къща и експозицията „Иван Деянов“

Панагюрският музеен комплекс се гордее с още една впечатляваща експозиция, която беше отворена за посетители на 1 юли. Официално беше открита обновената Хаджидимитрова къща, в която са изложени реставрираните културни ценности от дарението „Иван Деянов“.

Фондация „Лъчезар Цоцорков“ подпомогна със 130 хил. лв. осъществяването на проекта. Извършен е текущ ремонт на известната „синя къща с лъва“ от музейния възрожденски комплекс и реставрация на стенописите. Цялостно е обновена експозицията с нови витрини, направено е почистване и реставрация на експонатите, изработена е експозиционна документация, съобщи директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов.

Особена е символиката в това, че се намираме срещу залата трезор на Панагюрското златно съкровище. Нейното изграждане преди 10 години беше вдъхновено от дарението на „Асарел-Медет“ и баща ми проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Заедно с Хаджидимитровата къща, това ни напомня за приноса на достойните хора преди нас и за това колко важна е подкрепата за културата и за съхраняването на историческото наследство“, каза Димитър Цоцорков. Той поздрави музейните специалисти и целия екип на фондацията за успешния проект.

Кметът на общината Никола Белишки благодари на фондация „Лъчезар Цоцорков“ и посочи, че така се продължава дарителската традиция на „Асарел-Медет“ и Цоцорковия род.

Историкът-доайен Атанас Атанасов разказа за Хаджидимитровата къща и за приемането на колекцията на Иван Деянов – родолюбец, интелектуалец и колекционер, наследник на известния панагюрски род Хаджидеянови. През 1982 г. неговите братя Сава и Георги и сестра му Мария изпълняват волята му да дарят на местния музей 3558 експоната – живопис, графики, скулптура, накити, архивни материали, керамични и медникарски съдове, нови и антични монети, книги и медали.

На откриването на експозицията присъстваха Пламен Славов – секретар по образование, духовност и култура на Президента на Република България, Екатерина Джумалиева – директор „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерството на културата, заместник-кметът по хуманитарните дейности Галина Матанова, изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ инж. Делчо Николов, няколко поколения представители на местната власт, общественици и музейни специалисти.

В знак на признателност фондацията дарител, основана от Атанаска, Димитър и Велислава Цоцоркови, получи от Историческия музей плакет „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и Панагюрския край“.

Още снимки може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn