Фондация „Съкровищата на Панагирик” оцени приноса на Тома Спространов към българската музикална култура

Фондация „Съкровищата на Панагирик”, чийто учредител и председател е поетът от Панагюрище Иван Станчев, връчи на популярния български радио и телевизионен водещ Тома Спространов Националната награда „Златната АМФОРА“ за изключителния му принос към българската музикална култура и вдъхновение за хората. По идея на председателя на фондацията наградата на Спространов я връчва Павел Цветанков, един от наследниците на тримата братя Дейкови, които през 1949 г. откриват Панагюрското златно съкровище. Самият Тома Спространов е имал възможността да се докосне до златните тракийски съдове. Това той споделя по време на предаването „Любими до болка”. Именно в студиото на БНР, откъдето се излъчва авторското предаване на Тома Спространов, му бе връчена и наградата на фондация „Съкровищата на Панагирик”. Гост в студиото бе и Иван Станчев.

„Говорихме за това, че поколения българи чрез неговите предавания и гостувания из страната растяха с музикална култура в младежкия си ентусиазъм..За това как сме го запомнили с плочите, с дискотеките в Младежкия клуб на Панагюрище”, разказа Иван Станчев след събитието на 15 юли. Авторът на „От икебана дървесата ги боли“ представи и новата си лирическа антология по време на предаването.

Вече 10 години фондацията връчва „Златната АМФОРА“. Сред носителите й са поетът Евтим Евтимов, поетесите Камелия Кондова и Маргарита Петкова, поетът и писател Димитър Дънеков, музикантът и актьор Костадин Георгиев, известен като Коцето Калки. Последният носител,Тома Спространов, дълги години е музикален редактор и водещ на предавания по Радио Пловдив и Програма Хоризонт на Българското национално радио, както и на телевизионни предавания. Той е един от многото популяризатори в България на изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Богдана Карадочева, Росица Кирилова, „Щурците“, ФСБ, „Сигнал“ и други.
Сред целите на фондацията „Съкровищата на Панагирик” са подновяване на параклисите и възстановяване на църквите, фестивални прояви и др. Фондацията дава идеята и държи изключителните права за Националната литературна награда на името на Нешо Бончев. Години преди организирането на първия международен конкурс за млади оперни таланти на името на Елена Николай през 2013 година, от фондация „Съкровищата на Панагирик” дават идеята за организирането на такъв форум. Богословът Ваклуш Толев, известен като Учителят на Мъдростта Ваклуш, е единственият носител на друга награда, учредена от „Съкровищата на Панагирик“ – „Златната фиала“.

Иван Станчев има идея да инициира провеждането на среща в Панагюрище на всички носители на отличия, присъждани от фондацията.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn