Фондация „Цоцорков род“ се включи в реализацията на изложба на творби на гениалния Пикасо

Щастливи сме, че фондация „Цоцорков род” се включи в реализацията на изложбата на един от най-великите световни творци – Пабло Пикасо, сподели Ирина Ботева – изпълнителен директор на фондацията. Творбите на гения Пикасо, експонирани в Националната галерия – „Двореца“, достигнаха до българската публика, и й дадоха възможност за три месеца да се запознае не само с него, но и с богатството на испанската култура. Експозицията, специално изготвена за България, включва 78 литографии и 7 керамики в оригинал, предоставени от къщата-музей „Пикасо“ в Малага.

Организатор е Посолството на Испания в София, а изложените в столицата творби са избрани от ръководителя на къщата-музей „Пикасо“ Хосе Мария Луна. На нарочна пресконференция в навечерието на откриването на изложбата, посланикът на Кралство Испания у нас негово превъзходителство г-н Хосе Луис Тапия благодари на спонсорите на изложбата, сред които и фондация „Цоцорков род” и заяви, че „всички трябва да се чувстваме привилегировани и щастливи, че можем да се наслаждаваме на произведенията на Пикасо”.
20151101_0064Изложбата се откри на 29 октомври 2015 г. от българския президент Росен Плевнелиев.

3f9699d3be0 (1)В своите думи той подчерта: „Добре е да помним думите на Пикасо: „Изкуството отмива прахта на ежедневието от душата“. Наистина досегът до художествения гений на Пикасо е животворен и вълнуващ. Искрено се надявам , че това преживяване ще донесе удовлетворение и наслада на хилядите негови почитатели в България“.
„Дайте ми един музей и аз ще го напълня“. Прочутата реплика на Пабло Пикасо отекна с пълна сила в залите на Националната галерия и, въпреки че творбите му са малка част от необятното му творчество, те оставят своя отпечатък в паметта за цял живот.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn