Фотоизложба и филм показват традициите и обичаите на Гергьовден в Бъта и Варвара

Фотоизложбата на тема „Гергьовден в селищата Варвара и Бъта“ остава експонирана в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик до 31 май.  Изложбата е част от проекта „Голям празник Великден, по-голям – Гергьовден…“, финансиран от Национален фонд „Култура“.
Проектът обхваща теренни проучвания на гергьовденската обредност в селищата Варвара и Бъта. За да бъде регистриран механизмът на предаване на традициите между поколенията е необходимо пълно изследване, проследяване, документиране, анализиране и популяризиране на обичаите, свързани с почитта към Св. Георги, в посочените селища, в които посрещането на празника е свързан с богата и сложна обредност, запазена в годините до днес. Фотоизложбата беше изработена от събрания фотоархив от двете изследвани селища, споделят от екипа, реализирал проекта.
Изложбата е отворена за посещение  всеки делничен ден от 9,00 – 17,00 часа и събота от 10,00 до 17,00 часа.
Изработен е и филм по проекта „Голям празник Великден, по-голям – Гергьовден…“, също финансиран от Национален фонд „Култура“. Във Варвара и Бъта се провежда ежегодно общоселски събор на 6 май, а традициите, свързани с дълбоко тачения празник Гергьовден се предават от поколение на поколение.
Oborishte.bg
Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn