Фотоизложба „С кръст и меч“, посветена на живота и делото на Заклинателя на Оборищенци Поп Груйо Бански, беше открита в с.Баня

Фотоизложбата „С кръст и меч“, посветена на 110 години от смъртта на легендарния заклинател на Оборищенци – Поп Груйо Тренчов Бански, беше открита на 23 ноември,  в  изложбена зала на НЧ „ Пробуда-1872” с. Баня .

Гости на събитието бяха кметът на Община Панагюрище  Никола Белишки, председателят на Общински съвет Христо Калоянов , представителите на Исторически музей- Панагюрище – Ирина Ботева , Васил Кацаров , Манол Панчовски  и Георги  Керкеняков . Дейно участие в мероприятието взеха  РК „ Традиция „Поп Груйо Бански”, с. Баня, начело с Ангел Вранчев , РК от НД „ Традиция”, гр. Велики Преслав и  РК „Традиция”, гр. Сливен.

Бяха поднесени цветя и венци пред паметника на поп Груйо, празнични салюти в чест на Априлци възпроизведоха членовете на НД „ Традиция”.

Изложбата беше открита от  секретаря на местното читалище Радка Мутева.”Сега материалите, които имаме няма да стоят по папки и шкафове, а ще могат да бъдат разгледани от всеки родолюбив българин, който дойде в селото“, подчерта Мутева.

Кметът на селото Стоян Ножделов благодари на всички присъстващи, че са уважили събитието, за да почетат паметта на героя, както и на тези, които са помогнали при създаването на експозицията. Намерението на кметството е изложбата да се превърне в постоянна и обогатяваща се експозиция в помещение в Кметството.

Поздрав отправи и кметът на Община Панагюрище – Никола Белишки.

Сред експонатите в изложбата е списание „Читалище” от 1873 г., получавано от Ученолюбиво дружество „Мравка“, основано през 1872 г. от родолюбиви банци.  Поп Груйо е работил в това дружество, както и част от неговите четници, сред тях Никола Барбалов , основател на дружеството, което по- късно е преименувано в читалище “ Пробуда “ с. Баня.

В изложбата е експонирана и реплика на гербовото отличие на Заклинателя, на неговата калимявка, както и на бунтовната му сабя.

Изложбата е финансирана от Община Панагюрище по проект „Панагюрище духовност и творчество в едно“.

Забележителна е личността на поп Груйо Бански. Свещеникът –  воевода с колоритната си външност и с още по-шокиращо бунтарско поведение се е наложил в съзнанието на всеки българин, като символ на единството на кръста и меча. Затова фотоизложба носи името „С кръст и меч“.

Поп Груйо Тренчов Бански е един от най-ярките символи на Оборищенското събрание и Априлската епопея. Затова банци се гордеят с него.

Неговата забележителна и впечатляваща личност е облъхана с легендарност. Поп Груйо е необикновен свещеник и невероятен родолюбец. Във времето на най-страшните изпитания за народа, той издига кръста на вярата в благослов за бунтовниците. Проклева робството, поробителите и изважда сабя, с която повежда въстаналите на смърт за свобода. Затова и днес 110 години от смъртта му, неговото име е символ на родолюбие, делото му е синоним на геройство, а животът му е легенда! Много години са минали от тогава. От гроба на годините са останали спомени. Много страдания и малко мъки са записани в страниците на нашата история от народа ни. Но в тях, той записа имена на велики борци, герои, които останаха да живеят в сърцата на хората – вечно живите. Пламъкът на родолюбието, любовта към нашата бащина земя и свободата, която се получава с кръв. Поп Груйо свързва името си с безсмъртната епопея, когато се проливаше българска кръв, когато се вееше бунтовното знаме, когато димяха пожари, горяха пламъци. Един достоен син на своя народ, който заслужено заема своето място в историята на Средногорското въстание.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn