Футболна среща на поколенията под надслов: „Бъди активен, не агресивен“

Днес, 8 септември на стадион „Орчо Войвода“ гр. Панагюрище се проведе футболна среща на поколенията , част от превантивната програма срещу агресия, зависимости и рисково поведение на Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Панагюрище под надслов „Бъди активен, не агресивен“. В инициативата се включиха учители от всички училища в гр. Панагюрище, заставайки срещу отбора на юноши от ФК „Оборище“ – Панагюрище, с треньор Пламен Славеев. Отборът на учители беше съставен от Николай Петров, Нистор Хаинов, Георги Георгиев, Красимир Костов, Иван Ангелков, Петър Лазаров и общинският съветник г-н Иван Раков.

Футболната среща премина в спортментски дух, с много ентусиазъм и позитивни емоции. Младите надежди на футбола победиха техните опоненти- отбора на учителите. Голмайстори за ФК „Оборище“ бяха Станислав Варадинов, Велислав Стоянов и Никола Христев, за отбора на учителите точно попадение направи Иван Раков.

Мария Джамбазова, секретар на МКБППМН благодари и награди всички включили се в инициативата с грамоти.

Спортът е средство за социално включване на младите хора и за създаване на умения за позитивни контакти и взаимодействия. Практикуването на спорт подобрява паметта, развива познавателните способности, координацията, създава условия за изграждане на социално отговорно поведение чрез насърчаване на здравословен начин на живот, превенция на агресия и различни форми на зависимости сред младите хора. В спорта те усвояват важни социални умения – да общуват позитивно със съотборниците си, да се справят с трудни положения, да имат отговорност към отбора, да приемат спокойно пораженията и да се радват на победите. По този начин често се създават приятелства, които остават за цял живот. Децата-спортисти растат по-уверени в себе си и в собствените си възможности и вярват, че ще успеят в това, за което полагат усилия. Те израстват по-уверени и балансирани, като чрез спорта придобиват умения да могат да реагират на всякакви ситуации и в житейски план.

Спортът, заедно със семейството и училището, помага за създаването на позитивна и предвидима среда за децата и те придобиват усещането за стабилност и сигурност в техния живот.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn