Хиляди ловци откриват сезона днес. България има традиции в ловното дело повече от 130 години

Днес стартира новият ловен сезон за прелетен дивеч – пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекас и обикновена бекасина. С цел недопускане на произшествия през сезона се обръща внимание на ловците задължително и стриктно да се спазват инструкциите за безопасност при боравене с огнестрелно оръжие. През последните години зачестяват смъртните случаи и наранявания на ловци при ловните излети. Лошата дисциплина, неспазване на мерките за безопасност и неправилното боравене с оръжие са основните причини за черната статистика, припомнят от Министерството на земеделието и храните.
България има установени традиции в ловното дело повече от 130 години.
Близо 150 хиляди са регистрираните ловци в България, но до началото на август са заверили билетите си 111 121 ловци.
Ловностопанската дейност и ловуването на дивеч в България се урежда за пръв път със „Закона за ловните билети“ от 1880 г., с който се регламентира държавната собственост върху дивеча и ловностопанските райони.
Със Закона за лова от 1926 г. се създават първите национални и местни развъдници и ловни стопанства, а със Закона за лова от 1948 г. се установява държавното подпомагане на сектора от бюджета. През 1968 г. са създадени представителни ловни стопанства и са обособени ловностопанските райони на българските ловци – ловните дружини. В този период развитието на ловното стопанство става държавен приоритет. През 1981 г. България е домакин на Третото световно ловно изложение. Към края на 20-ти век страната притежава 4 световни рекорда на трофеи на благороден елен.
Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn