Хиляди ученици с родител – гурбетчия

115 хил. са учениците между 5 -и и 11-и клас с поне един родител, който е отишъл на гурбет. Това показват данни от проучване на „РискМонитор“, проведено по поръчка на УНИЦЕФ.

Това прави 26% от децата или всеки четвърти ученик между 5-и и 11-и клас. Оставени без родителски надзор, децата имат по-нисък успех в училище, по-често повтарят класове, пият и пушат повече, според социоложката Петя Кабакчиева, цитирана от „Монитор“.

Чести са случаите, когато децата заминават при родителите си преди завършването на учебната година и се връщат след началото на следващата.

Въпреки това обаче те остават ученици на съответното школо по документи, защото заради делегираните бюджети, училищата са заинтересовани от задържането на децата.

При по-големите ученици обаче дългите отсъствия по време на учебната година не се свързват непременно с миграцията на родителите, а и с гурбет, който самите те предприемат. При краткосрочна миграция децата надхвърлят официално разрешения брой отсъствия по уважителни причини. От една страна училищните ръководства не отразяват тези отсъствията заради делегираните бюджети, които им осигуряват средства за брой записани ученици. От друга страна обаче учителите и просветните инспектори толерират ученическия гурбет, заради самото дете, защото веднъж изключено от системата, нараства рискът то изобщо да не завърши средно образование.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn