Холандски научно-изследователски кораб ще проведе проучвания в българската акватория

Правителството разреши пребиваването на научно-изследователския кораб „Pelagia”, плаващ под знамето на Кралство Нидерландия, в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България в периода от 1 до 17 септември т. г. Корабът ще бъде на океанографска експедиция във връзка с реализацията на проект по програмата PHOXY.

Основна цел на проекта е да се проучи взаимодействието между някои химични елементи в различните окислително-редукционни слоеве, динамиката в тези слоеве и зависимостта им от влиянието на богатите на кислород води от Босфора и големите северни реки, опазването на органичната материя. Научните изследвания, които са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда, ще се извършват с безопасни методи и средства.

Дейностите по реализацията на проекта се финансират от организацията за научни изследвания на Нидерландия и Европейския съвет за научни изследвания (ERC). Освен учени от Университета в Утрехт, в експедицията участват и партньори от САЩ, Румъния и Турция.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn