Хора на изкуството планират мирен протест под надслов: „ИЗКУСТВОТО Е ЖИВОТ- ДУШАТА НА ЕДИН НАРОД!”

 Противопоставят се на двойния стандарт по прилагане на мерките. От тези рестрикции най-пострадали са децата, споделят  от Съюза на организациите за любителско изкуство

Във връзка с наложените рестрикции за упражняване на дейността в изкуството, както и в залите за фитнес и здраве, се обявяваме против двойния стандарт по прилагането на противоепидемичните мерки, както и против противопоставянето на изкуството и спорта като дейности! Затова, обявяваме мирен протест под надслов: „ИЗКУСТВОТО Е ЖИВОТ- ДУШАТА НА ЕДИН НАРОД!”, обявиха от Съюза на любителско изкуство /СОЛИ/.  Мирният протест се планира за 16 януари в София и Варна.
Няколко организации – Съюза на организациите за любителско изкуство, Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) и Сдружението на танцовите дейци настояват за уеднаквяване на правилата за работа на залите и школите за спорт, езици и изкуства. Исканията са оформени в писмо и са адресирани до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с молба за равно отношение към всички и навременно решение за сектора. За втори път, след пролетта на 2020 година, те са в същата ситуация – да нямат право за труд.

„Блокирането на дейността ни за втори път тази година е пагубно за изкуството в България, както и за физическото и психическото здраве на хората в страната. Ние няма да можем да намерим механизми за възстановяване, ако в най-скоро време не се отворят залите за занятия от танцовото изкуство (в читалища, училища, културни домове, частни помещения), фитнесите и залите, в които се практикува спорт или друг вид физическа активност.“ Това споделят от организациите в отворено писмо.  „От тези рестрикции най-пострадали са децата! Те са лишени от физическа активност, подложени са на обездвижване и психически са повлияни от затварянето в къщи сред негативни новини и статистики. Децата не трябва да се подлагат на подобен стрес, да им се насажда страх и да мислят за смърт! Децата трябва да бъдат щастливи!, категорични са от организациите, които освен с отворено писмо и петиция, готвят и мирен протест, какъвто имаше и през май миналата година.

Ето какво още споделят в отвореното писмо от Съюза на организациите за любителско изкуство (СОЛИ), Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) и Сдружението на танцовите дейци:

„Граденият напредък с години постепенно се унищожи, а децата губят всякаква мотивация да са пълноценни хора, стремящи се към знание, физически и ментални усъвършенствания. За присъствено обучение в залите сме подкрепени от над 85% от родителите на децата, занимаващи се с изкуство, както и самите деца, подрастващи и възрастни настояват за връщане към физическия процес на обучение, носещ удовлетвореност, физическа активност, емоционална и психическа активност, чрез което се стига до подобряване и профилактика на здравето на хората, а съответно повечето здрави хора водят до по-малко натовареност на здравната система.

Ние сме хората, които:

  • имаме изградени ясни противоепидемични правила, които спазваме стриктно, както и липса на смесване на потоци и работа с голям брой потребители;
  • оборудвахме залите и помещенията си според изискванията на МЗ за хигиена, дезинфекция и грижа за здравето;
  • при нас посещенията са контролирани, без смесване на потоци, с учащи се и клиенти, които идват в добро здраве;
  • изградихме графици с редуциране на груповите занимания. Много от нас работят индивидуално със своите потребители;
  • при нас се идва по желание, а не насила! Ние нямаме задължителен характер и това е ценното, което ни отделя от рисковия сектор, защото никой, който не се чувства добре няма да посети зала за танци, спорт или фитнес;
  • се грижим за ФИЗИЧЕСКОТО, ПСИХИЧЕСКОТО И ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЕ на нацията.

Възникват недоразумения в Заповед №РД-01-677/25.11.2020, изменена и допълнена със Заповед №РД-01-718/18.12.2020 г, където в т.4 и в т. 7 има противоречия. С последното изменение на т.4 , което позволява да се работи с деца до 4 клас, означава ли че всички занятия, организирани от юридически и физически лица могат да бъдат възстановени за деца до 4 клас?

Настоящите заповеди не забраняват дейности с лица над 18 години при спазване на противоепидемичните мерки, но в различните градове служителите на РЗИ я тълкуват по различен начин и това е повод за назряване на напрежение и двусмислие в следствие на издадената от Министерството на здравеопазването заповед, позовавайки се на един и същи текст! Има колеги, които са със забрана да работят вече втори месец и никой не може да ни гарантира и посочи кога ще възобновим дейността си, макар и поетапно!

За съжаление голяма част от браншът не може по никакъв начин да се възползва от предложените финансови мерки, защото те не са съобразени със спецификата на работата ни. След три поредни писма и опити за контакт с отговорните институции до момента не ни беше обърнато внимание. При липсата на диалог, ще пристъпим към активни протестни действия след 04 януари, 2021 г.

Ние няма да се откажем от постигането на нашите цели и старание бавно да възстановяваме всичко, което сме градили дълги години зад гърба си, като оставаме добронамерени и отговорни!“.

Изкуството е сърцето на един народ, а опазването му и развитието му са основен приоритет за опазване на националното ни богатство. Ние настояваме изкуството и спорта да не бъдат делени, а да бъдат ръка за ръка!, споделят в прессъобщение от СОЛИ.

Стотици деца от Панагюрище са част от танцови и школи по изкуства, като алтернатива за свободното им време, упражняване на хобита, развитие на таланта им.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn