Христо Костурков представи дебютната си книга „История на шахмата в Панагюрище“

„История на шахмата в Панагюрище“ е заглавието на дебютната книга на Христо Костурков, председателят на Шахматен клуб „Оборище”. Книгата беше представена днес, 4 октомври в препълнената читалня на Общинска библиотека „Стоян Дринов“.

Биографията на Костурков, както и самата книга в кратце представи директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев. Материалът, върху който е изградена книгата се основава на исторически факти и постижения в областта на шахматната игра за цялата община. Започва със снимка, предоставена от фонда на Исторически музей-Панагюрище от 1876 година, шахматната дъска на Панайот Волов.

„Самочувствието ми се повдига и ме прави горд, че давам нещо полезно за обществото, след което ще остави една трайна следа”, това са първите мисли на автора, когато хваща за първи път своята книга. „Сигурен съм, че тя ще получи своето достойно продължение”, категоричен бе Рапонджиев.

Официален гост на събитието беше Диян Костадинов – един от най-успешните български шахматни композитори, спечелил десетки отличия от най-престижните турнири по света. За успехите си е титулуван със званието Международен майстор на ФИДЕ.  „За пръв път съм в Панагюрище, а поводът е много хубав, създаването на една нова книга.  Аз съм сигурен, че авторът и неговия екип са имали много трудности, докато успеят с това, но продуктът е на лице, книгата е пред вас”, сподели Костадинов. Той поздрави Костурков, спонсорите които са го подпомогнали и благодари за топлия прием.

Костадинов разказа, че когато Христо Костурков се свързал с него, за да включат в книгата „Раздел за шахматна композиция”, се учудил, защото Панагюрище няма изявен шахматен композитор, но това било един хубав повод да покаже, макар и на кратко какво представлява шахматната композиция, какви са ползите за шахматистите, които биха обърнали внимание на тях, така че с радост се включил. Той подчерта, че българите трябва да бъдем горди, тъй като водач на Световната ранглиста за всички времена в шахматната композиция е българин, гросмайстор Петко Петков, петкратен световен шампион, олимпийски шампион. „Решаването на шахматни задачи има много плюсове, то може да бъде включено в подготовката на всеки един шахматист, би развил комбинативния му усет, да изчислява по-бързо различни шахматни варианти, които след това ще бъдат полезни в неговата игра. Историята на шахматното изкуство за региона, събрано в една книга, ще бъде много полезно. Оповавайки се на историята може да се гради бъдещето, и аз ви го пожелавам. Успех на всички млади таланти от Панагюрище!”, пожела Диян Костадинов.

„Никога не съм си представял, че ще стана писател, не съм си мечтал да стана шахматист, председател на шахматен клуб. Винаги съм мечтал да правя добри дела”, каза авторът на книгата Христо Костурков и допълни:” Днес, аз се чувствам поласкан, че съм написал книга, която преди стане известна в България, се разпространи в Турция и Гърция. В тази книга, аз отразявам всички събития от историята на шахмата в Панагюрище, за които разполагам с факти и снимков материал. В нея наблягам върху ползата от шахмата. Тя остава в историята. Надявам се да се разпространи в градската и читалищните библиотеки на територията на общината, за да могат децата да се развиват, да постигат успехи”.

Костурков сподели, че ще има и втора книга. Тя ще включва 24 въпроса, които са най-важни за подготовката на един спортист.”Това е тайната на всеки спортист, независимо в кой спорт. Най-важният фактор за един спортист в България според мен са родителите”, подчерта той.

Всички присъстващи имаха възможност да си закупят книгата и да получат автограф от автора. Малките шахматисти зарадваха своя треньор с красиви есенни цветя. За музикалното оформление на вечерта се погрижи Гинка Юрукова с две прекрасни изпълнения на цигулка.

Книгата на Костурков е едно от одобрените от Община Панагюрище проектни предложения за финансиране на местни творци по проект „Панагюрище – духовност и творчество в едно“ за 2019 година.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn