Художникът Нистор Хаинов откри самостоятелна изложба „Голгота” и представи книгата си „Мисли за живота”

В международния ден на учителя, 5-ти октомври, в Исторически музей-Панагюрище,  художникът Нистор Хаинов хармонично съчета две премиери. Откри своята нова самостоятелна изложба „Голгота” и представи първото официално издание на книгата си „Мисли за живота”.

Гостите на събитието бяха посрещнати по стара българска традиция с пита и сол.

От началото на 90-те години Хаинов работи в областта на живопистта, създава самостоятелни изложби, с успех участва в Международни пленери, преподава по изобразително изкуство, пише стихове и проза, активно участва в обществения живот на град Панагюрище.

Част от произведенията на Нистор Хаинов, включени в книгата „Мисли за живота” прочете актрисата Василка Сугарева.

Изключително емоционални бяха изпълненията на младата и талантлива певица Цветалина Шопова.

Текст, написан през 16-ти век от български летописец прочете Нистор Хаинов:„…Сякаш, ставайки възрастни се срамуваме да наречем тази, която ни е родила мамо. Понякога пропускаме дори едно „Добро утро” да и кажем. Заради всичките неказани добри утра, посвещавам изложбата на моята майка! Честита ти изложба, мамо!”, каза през сълзи Хаинов и прегърна развълнуваната си майка.

Успех и „На добър час” пожела на художника директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. Атанас Шопов.

„Учителят е авторитет, той убеждава, дарява, посвещава и завещава, това е абсолютно присъщо и за нашия символичен домакин, който ни събра тук днес, в Международния ден на учителя. В своите стихове Нистор Хаинов  ни посвети едни мисли за живота, чрез тях ние трябва да извървим своя път към Голгота, и нека да се връщаме към патриархалността, към семейството, което ни обединява.Неслучайно той посвети изложбата на майка си, защото в забързаното ежедневие, може би учителите са тези, които трябва да ни връщат към живота, семейството, бита, и най-вече към уважението. До всичко това вие ще се докоснете тази вечер, чрез мислите за живота и през Голготата, която ни представя нашият многоуважаван приятел и съгражданин Нистор Хаинов“, каза доц.Шопов.


Многобройните гости на събитието разгледаха с интерес картините на художника Хаинов, не пропуснаха и да си закупят стихосбирката му с автограф от автора.

„Благодаря на стотиците приятели, които съпреживяха моята „Голгота“ и ми дадоха кураж и увереност да продължа напред! Не мога да опиша вълнението си от това, че толкова много хора повярваха в това, което правя! Това ми дава сили да не спирам. Всъщност всички знаем, че в тоя живот винаги НАЙ – ДОБРОТО ПРЕДСТОИ! До нови срещи, приятели!”, написа в социалните мрежи Нистор Хаинов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn