Художникът с панагюрски корен Стефан Божков реди изложба в Париж

Стефан Божков открива своя изложба в галерията на Българския културен институт в Париж на 1-ви февруари. Творбите му ще останат във френската столица до 24-ти февруари.

Стефан Божков е един от най-колоритните ни художници, признат за величина по света и у нас. Роден е в Панагюрище през 1961г. Има над 20 самостоятелни изложби в България, Сърбия, Франция, Словакия, Македония. С усмивка споделя: „Побеждавам мързела и рисувам“. Намира вдъхновение във всичко. Има много идеи – всяка от които обаче „втасва“ – и изчаква своето „точно“ време. Периодът на зреене е различен за различните проекти – за някои необходими са години. Казва, че не е работохолик – а човек, който много добре обмисля и планира – кога какво да направи.

Той е артист, а не само график, както често го определят. 12 разкошни литографии към библиофилско издание на Робърт Бърнс от 2012г. са последните му изяви в графиката. Произведението излиза само в 55 броя на български и още толкова на шотландски. Всеки екземпляр е номериран и лично подписан от Божков. Последните години графиката изместват редица други начинания.  Зад гърба му не стои екип професионалисти – сам си е сценарист, режисьор, продуцент, мениджър.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn