„Цар на виното“ ще изберат в с.Баня. С „Празник на виното и песента“ ще се веселят в Бъта

На 14 февруари в село Баня ще бъде отпразнуван по традиция празникът на лозаря и виното – Трифон Зарезан, съобщи секретарят на Народно читалище „Пробуда – 1872” Радка Мутева.
Празникът ще започне в 11.00 ч. с ритуално зарязване на лозе за берекет и плодородие. От 12.30 ч. в читалището ще се проведе традиционната дегустация на банско вино. Ще бъде избран „Цар на виното”. Комисия ще излъчи и награди участниците с най-хубави вина.
Организаторите отправят покана към всички любители на хубавото вино да присъстват на празника и обещават много добро настроение.
Същото гарантират и за предстоящия в неделя „Празник на виното и песента“, организиран от читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1927” в село Бъта, съобщи председателят на читалището в панагюрското село Жечка Сиводошева.
Празникът ще започне с водосвет, след което ще се съберат в местно заведение, където ще се състои конкурс за най-добро бътовско червено вино. Представените вина ще се оценяват от дългогодишни производители от село Бъта, които разбират от качествено вино, а председател на журито ще е кметът на селото Георги Александров. Самодейци от читалището ще изпълнят песни, посветени на виното. „Поканата е от нас – настроението от Вас!”, казват организаторите на събитието. Подобен празник се прави за пета поредна година и вече е традиция за село Бъта.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn