Цвета Делчева е ноемврийският гост в Литературен салон „Виделина“

Ноемврийският гост в Литературен салон „Виделина“ ще бъде Цвета Делчева, съвременен поет и белетрист. Тя е родена в Панагюрище през 1960 година и е по-позната с бащиното си име Цвета Петрова Шишкова. Учи в училище „Марин Дринов“, завършва средно образование в СПУ „Нешо Бончев“ и продължава обучението си в Софийския университет, специалност право. Работи като юрист в Софийски градски съд, държавната администрация, Алианз „България“ и частни фирми и като редактор или сътрудник във вестник „Учителско дело“ и вестник „АзБуки“. Няколко години живее и работи в чужбина – първоначално Брюксел и след това във Виена. В момента живее в София.

Цвета започва да пише като ученичка и през 1977 година публикува първото си стихотворение „Младост“ в местния вестник „Оборище“. Стиховете ѝ намират добър прием както в студентските литературни среди, така и в литературните издания „Студентска трибуна“, „Пулс“, „Литературен фронт“, „Пламък“ и др. През 1984 г. получава първа награда от националния студентския конкурс в Шумен, носител е на още отличия и награди. Автор е на шест поетични книги, част от които са преведени на френски, немски и испански език. За книгата си „Отворени възможности“ Цвета Делчева получава наградата на името на Иван Николов през 2019, а през 2020 година за същата книга получава и първа награда в националния поетичен конкурс Христо Фотев.

През 2010 година излиза първият роман на Цвета Делчева „Реконструкция“, последван от „Скъпи непознати“. Дни след софийската премиера, на 14 ноември 2022 г. Цвета Делчева пристига в родния си град, за да представи своя трети роман „Цяло тяло“. Събитието е с начален час 18:00 ч. , в музикалната зала на НЧ „Виделина“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn