Ценни реликви обогатиха фонда на Исторически музей-Панагюрище

В навечерието на 140–годишнината от славната Априлска епопея Исторически музей-Панагюрище получи ценно дарение  – вещи, принадлежали на свещеник Недельо Иванов и негови родственици.  Реликвите дари на музея днес,  8-ми април, Анна Делчева Попова, съпруга на покойния Борис Попов – правнук на свещеник Недельо Иванов.

2Свещеник Недельо Иванов е духовникът, дал знак за вдигането на въстанието в село Поибрене на 20 април 1876 година със старинния сребърен кръст от църквата в селото, известен като Поибренския кръст. След това с този кръст била благословена и поведена Хвърковатата чета на Георги Бенковски. От начало той бил носен от поп Недельо Иванов, а след неговото разболяване от отец архимандрит Кирил Слепов , игуменът на Калугеровския манастир „Св. Никола”. Сега кръстът се пази в Исторически музей – Панагюрище.

DSC08595 DSC08596 DSC08599

Всяко дарениe, което получава Исторически музей-Панагюрище е ценно за нас, защото това показва родолюбието и патриотизма на хората. Дарявайки на нас, ние съхраняваме родова памет.”, каза директорът на културната институция доц. д-р Атанас Шопов и връчи свидетелство за дарение на Анна  Попова за направеното от нея родолюбиво дело.

DSC08567 3„Ние притежаваме реликви на много личности, но да притежаваш реликви на едно духовно лице е гордост и достойнство! Това показва идеята и поривът за свободата”, подчерта доц. Шопов.

Дарителката беше много развълнувана и не скри сълзите си. Редом до Анна Попова беше 9-годишната и внучка Йоана, която сподели, че не знае много за своите предшественици, но иска да научи за своя род и  с удоволствие слуша разказите на своята баба.

Дарението включва  15 реликви, сред които Библия, печатана в Цариград през 1871 година, на заглавната страница със саморъчен подпис на свещеник Недельо Иванов. Икона на св. Богородица с младенеца, рисувана на цяла дъска от неизвестен иконописец през 1853г. Домашен иконостас с изображения на св. Богородица с младенеца и на Исус Христос, рисувана на цяла дъска от неизвестен иконописец. Дървен сандък за богослужебните одежди на свещеник Недельо Иванов.Богослужебни книги, „Речник на чуждите думи в българския език „, съставен от Т.К. Коджов ,  1879, френско – български речник, „Най-хубавото от Гьотевия „Фауст”, превел от немски Н.Вранчев, списание „Земеделчески книжки”, Н. Зандорка, Букурещ, 1874г., „Кратък учебник върху българската история от най-старо време до днес”, С.С. Бобчев, 1882г.

Младежи от София бяха първите посетители, които разгледаха ценното дарение в музея.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn