Циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици ще бъде построен в Панагюрище /видео/

На 21.06.2024 г. се състоя тържествена церемония „Първа копка“ на обект: „Циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици за външни за съоръжението клиенти на площадката на МБАЛУни Хоспитал“, гр. Панагюрище.

Тържествен водосвет за здраве и успех бе отслужен от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов – Архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия.

Гости на церемонията бяха народния представител Стефан Мирев, областния управител на област Пазарджик Валентина Кайтазова, председателя на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов, заместник-кмета на Община Панагюрище инж. Стоян Бодуров, архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов, председателя на Надзорния съвет на „Асарел – Медет“ АД Димитър Цоцорков, председателя на Управителния съвет на „Асарел-Медет” АД инж. Делчо Николов и изпълнителния директор на компанията инж. Николай Пелтеков, изпълнителния директор на „Топ Хоспитал Сървис“ ЕАД Ивайло Батинков, управителя на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Явор Дренски и специалисти от болницата, представители на „Българска радиофармацевтична компания“ ООД, на здравни и фармацевтични компании, на организации на българските лекари и на пациентите, на бизнеса и неправителствени организации.

В експозето си Ирина Ботева – изпълнителен директор на фондация „Цоцорков род“ запозна присъстващите с историята на здравната грижа към хората в Панагюрище. Тя разказа за първата болница на лейди Странгфорд в Дудековата къща, в която са лекувани пострадалите по време на Априлското въстание през 1876 г. и държавната болница, която се отваря в края на XIX век – плод на личните дарения на панагюрци. През 1971 г. започва да се строи Районна болница, която приема първите си пациенти на 2 май 1979 г. и обслужва населението на общините Панагюрище и Стрелча. От 80-те години на XX век болницата получава подкрепа за запазване и укрепване си в лицето на най-голямото и структуроопределящо предприятие в региона „Асарел – Медет“ АД. Общинската многопрофилна болница за активно лечение „Събо Николов“ лекува пациентите си до 31 март 2014 г., когато собственик на капитала й става новосъздаденото инвестиционно дружество „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД. На 29 април 2015 г. е направена първата копка на новия модерен медицински комплекс – Многопрофилна болница за активно лечение „Уни Хоспитал“ – пример за успешно партньорство между Община Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД, привлечени инвеститори и десетки лекари и медицински специалисти от Панагюрище и страната. Само за няколко месеца е извършена пълна реконструкция на съществуващата сграда на болницата и допълнително е построен онкологичен център, технологично свързан с медицинския комплекс. Това е най-мащабната инвестиция в българското здравеопазване през последните 30 години, благодарение на визионера проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който живееше и работеше с разбирането, че трябва да оставим света по-добър след нас.

 

През годините болницата се утвърди като модерно и мултидисциплинарно лечебно заведение и получи престижни награди. Но най-ценни са благодарностите на пациентите, които определят специалистите от МБАЛ „Уни Хоспитал“ с националното признание „Лекарите, на които вярваме“.

Успехите задължават. Успехите предизвикват развитие. За да можем да оставим света по-добър след нас трябва да надграждаме постигнатото. „Българска Радиофармацевтична Компания“ ООД се зае с реализацията на комплекс за производство на радиофармацевтици с циклотрон. Проектанти на комплекса са „РИ-СОФ“ ООД, гр. София, с управител инж. Валентин Чавдарски. Оборудването с 16,5 мегаелектрон волтов циклотрон е производство на Дженерал електрик. Главен изпълнител на проекта е „Главболгарстрой – Пловдив“ АД представлявано от изпълнителните директори инж. Константин Златев и инж. Димитър Теллиев, строителният надзор ще бъде осъществен от фирма „Сечков 1“ ЕООД гр. Пазарджик с управител Петко Сечков.

Използването на съвременна техника, доказала своето приложение в практиката, ще задоволи нуждите, както на МБАЛ „Уни Хоспитал“, гр. Панагюрище, така и на много външни клиенти в страната. Експлоатацията на такова съоръжение, в непосредствена близост до здравното заведение ще е особено полезно за пациентите, очакващи адекватна диагностика. Тераностиката е следващата стъпка в съвременното лечение на злокачествените заболявания. Навременната диагностика и правилното лечение могат да превърнат пациентите в победители, които да преминат през заболяването без да променят драстично качеството и стила си на живот. Получен бе Поздравителен адрес от и.д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров.

„Уни Хоспитал“ е болницата, която ще се възползва в най-голяма степен от придобивката. За това говори д-р Явор Дренски – управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

МБАЛ „Уни Хоспитал“ е отличен пример за партньорство между Община Панагюрище и частни инвеститори. Поздравления към Българска радиофармацевтична компания ООД отправи председателя на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов.

За същността на циклотронния комплекс и производството на радиофармацевтици говори Ивайло Батинков – изпълнителен директор на „Топ Хоспитал Сървис“ ЕАД и представител на „Българска Радиофармацевтична компания“ ООД.

Когато искаме да се развиваме в правилната посока традициите и стремежът към усъвършенстване, наложени от проф. д-р Лъчезар Цоцорков, са определящи“, с тези думи се обърна Димитър Цоцорковпредседател на Надзорния съвет на „Асарел – Медет“ АД и част от Българска Радиофармацевтична компания ООД към присъстващите. Той благодари на присъстващите, че заедно с тях се дава началото на проект, който ще даде възможност за подобряване лечението и жизнения стандарт на хората.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център Оборище.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn