Църквата отбелязва Събор на Св. Архангел Гавраил

На 26 март Православната църква отбелязва Събор на Св. Архангел Гавраил – един от седемте „ангелоначалници“, представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос.

В християнската традиция архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

В светото писание са отбелязани и други случаи, в които Свети арх. Гавраил е осъществявал контакт с живите хора, за да им каже, че предстои да се случи важно религиозно и историческо събитие. Най-яркият от тези случаи е 12 август. Свети арх. Гавраил посетил отново Божията майка, която вече била възрастна и състарена от човешка мъка жена.Той предал съобщение от Иисус Христос, че след 3 дни ще дойде лично да я прибере на Небесата. Успение Богородично празнуваме на 15 август.

Днес имен ден празнуват Гавраил/а, Гавриил/а, Габриел, Габриела.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn