Част от COVID ограниченията отпадат на и след 1 април

От 1 април театрите и фитнесите отварят на 30% от капацитета си за посетители, като работата на другите културни прояви, както и на спортните зали не бе коментирана. От началото на следващия месец ще могат да приемат клиенти и заведенията, които имат площи на открито.

От 5 април отварят яслите и детските градини, а от 12 април се възстановява присъственото обучение на учениците по все още неготов график. Това са част от решенията, които обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг във вторник.

Разхлабване на ограниченията

От 5 април отварят яслите и детските градини. Обикновено в една категория при затягане и разхлабване на ограниченията те са в комплект с малките ученици от 1 до 4 клас, но във вторник сутрин министърът на здравеопазването не бе категоричен дали и сега това ще е така.

Ангелов отбеляза на няколко пъти, че за връщането на учениците в клас ще има график, който ще бъде направен заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев. По думите на Ангелов вероятно планът ще бъде както при разхлабването на ограниченията в началото на годината. Това би означавало, че първи за две седмици присъствено ще учат учениците от 6, 7 и 12 клас.

От началото на април ще могат да работят и заведенията на открито, но не и нощните. Министърът на здравеопазването не спомена да има ограничения в капацитета, на който ще могат да се приемат клиенти на тераси и в градини в заведенията. Големите нехранителни магазини също ще могат да работят, но само ако имат площи на открито. В моловете се очаква да продължат да работят само магазините и офисите за неща от първа необходимост, като например храна, финансови услуги и офиси на мобилни оператори.

Финалният вариант на ограниченията се очаква да бъде публикуван до края на деня в заповед на министъра на здравеопазването.

Защо се разхлабват ограниченията

От средата на март новите регистрирани случаи в страната са устойчиво около и над 4 хил. (без да се зачитат данните от неделя, когато по традиция се правят по-малко изследвания, а и данните от тях се нанасят със закъснение), настанените в болница COVID пациенти са близо 10 хил. души, но здравните власти наблегнаха на положителни аспекти:

„Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да е трайна тенденция“, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че дори и в най-засегнатите от COVID-19 области не се отказвала медицинска помощ заради недостиг на ресурс в болниците.

След като вчера на среща при премиера Бойко Борисов Кунчев обяви, че се очаква тази или идната седмица да бъде достигнат пикът на заболеваемост по време на третата вълна, днес министърът на здравеопазването изрази надежда той вече да е достигнат.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn