„Часът на Земята“ в Панагюрище със запалени свещи, песни и флашмоб

Тази година „Часът на Земята“ обиколи света за единадесети път. Днес милиони хора в над 180 държави по света  загасиха светлините от 20:30 до 21:30 ч., за да привлекат вниманието на съграждани, бизнеси, учени и правителства към спешната нужда от действия срещу климатичните промени. Изгасено бе осветлението и на централния площад „20-ти април“ в Панагюрище.

Доброволците от БМЧК – Панагюрище със запалени свещи оформиха цифрата 60+, символизираща минутите, в които милиони хора по целия свят символично гасят осветлението в домовете си, угасват светлините около множество сгради и монументи в цял свят – от Айфеловата кула до статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, Биг Бен, Кремъл, Акропола, небостъргачите в Хонконг, кулата Бурдж Халифа в Дубай, базиликата „Св. Петър“ и водопадите на Ниагара.

Общински ученически парламент проведе флашмоб пред сградата на общината.

Младите парламентаристи припомниха какви са начините да пестим природните ресурси. Мултимедия прожектираше клипове, популяризиращи инициативата на световната организация WWF„Часът на Земята“.

Ентусиастите в студената мартенска вечер не бяха много, но затова пък уважилите събитието танцуваха с удоволствие и пяха български песни на фона на запалени фенерчета от мобилните си телефони.

За поредна година и Община Панагюрище се включи в инициативата „Часът на Земята“, като през изминаващата седмица бяха организирани и провеждани редица мероприятия, инициирани от ученици, преподаватели и ръководители в цялата община.

Мотото на „Часът на Земята“ тази година е:”Свържи се с природата”. Инициативата е ключова за промяна на нагласите и повишаване на популярността на климата и екологичните действия по целия свят. Тъй като световното биоразнообразие намалява с безпрецедентен темп, Часът на Земята фокусира усилията си върху още по-масова подкрепа за опазване на биологичното разнообразие и природата.

За първи път символичното гасене на светлините за 1 час се случва в Сидни през 2007 година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn