Честваме пророк Данаил – покровител на моми и невести

На 17 декември Православната църква почита свети пророк Данаил (Даниил) и тримата вавилонски отроци – Ананий, Азарий и Мисаил.
Старозаветният Данаил живял във Вавилон, където се прочул със способността си да тълкува сънища. Когато Йерусалим бил превзет от вавилонците, много юдеи били откарани в плен. Част от тях били избрани за царски поданици. Между тях попаднал и пророк Данаил. Той продължил да пази своята вяра, въпреки че бил принуден да възприеме езическите обичаи. Благодарение на своята мъдрост, пророкът скоро спечелил царското доверие. Но пророчествата на Данаил вещаели край и разруха на царството.
Цар Навуходоносор, недоволен от пророчеството, подложил Данаил и неговите последователи на необикновени изпитания. Историята гласи, че св. Данаил бил хвърлен в яма с лъвове, които не го докоснали в продължение на шест дни. След като Данаил оцелял след всичките изпитания, царят повярвал в силата на Бог.
В деня на пророк Данаил празнуват жените, които имат малки деца или чакат дете. Народните обичаи са предимно свързани с плодородието. Месят се питки, които бременните жени раздават на близки и познати, за да могат лесно да добият рожбата си.
Денят на Св. Данаил е свързан със зимния празник на св. Ана (9 декември) и с празника на св. Спиридон (12 декември), които кореспондират с древната представа за преход от едно състояние в друго, за преминаване към нещо ново.

Имен ден празнуват : Данaил (в превод от иврит Бог е моят съдия), Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn