Честит 112-ти рожден ден на вестник „Оборище”!

Вестникът, който е пуснал достатъчно дълбоки корени на територията на Панагюрище, за да не губи почва след повече от век живот. 112 години „Оборище” не се отказва да бъде вестник и затова продължава да го има и днес, напук на предизвестената смърт на вестниците, защото интернет праща много печатни издания в историята и така е в цял свят. Компютърът и таблетът са много по-функционални и бързо съобщават новините, но те не заменят чувството от разгръщането на страниците, мириса на прясното мастило… Те не заменят ритуала на четеното на истински вестник, а панагюрският вестник се оказва кораво издание, щом толкова години продължава да се издава, сякаш носи частица от характера на местните жители. „Оборище” не е просто технически носител на информация. Както и другите печатни издания, няма претенции, че е генератор на новини, защото новините са територия на онлайн медиите.
Вестник „Оборище” е нещо повече от това – сраснат се е със сетивата и възприятията на поколения панагюрци.
ИСТОРИЯТА на панагюрския вестник започва на 4 октомври 1903 година, когато Стоян Власаков издава първия брой на вестник „Оборище” като орган на обединената антистамболовска опозиция. Явно демократичните идеи на Власаков, който няколко години по-късно е сред основателите на първото дружество на столичните журналисти, не се вписват в границите на политическия кръгозор на тогавашните управници и борбеният журналист е уволнен. Вестникът е спрян от печат. През годините се налага в. „Оборище“ да сменя името и нрава си, прекъсва и отново възкръсва, но продължава да го има и днес, когато повече са сърфиращите хора, отколкото четящите. От 1957 година вестник „Оборище“ излиза без прекъсване. Възстановяването му е по идея на Околийския комитет на БКП и Околийския народен съвет. За главен редактор е избран Йосиф Клисуров, който ръководи изданието в продължение на 35 години. През последните повече от две десетилетия издаването на вестник „Оборище” е една от дейностите на общинското търговско дружество „Оборище“ ЕООД, но вестникът принадлежи най-вече на читателите си.

Вестник „Оборище” вече се е наложил като част от дневния ритуал в сряда за много панагюрци, които четат, купуват и очакват в пощенската кутия нашия-вашия вестник. Вестник „Оборище” няма да звучи архаично, докато е в бита и чувствителността на своите читатели.

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn