Честит 119-ти рожден ден на вестник „Оборище”!

Вестник Оборище” вече на 119 години! Толкова дълго време панагюрският вестник го има и оставя следи. Свидетел на историята на Панагюрище от 4 октомври 1903 година, когато Стоян Власаков издава първия брой на вестник „Оборище” като орган на обединената антистамболовска опозиция. Явно демократичните идеи на Власаков, който няколко години по-късно е сред основателите на първото дружество на столичните журналисти, не се вписват в границите на политическия кръгозор на тогавашните управници и борбеният журналист е уволнен. Вестникът е спрян от печат. През годините се налага в. „Оборище“ да сменя името и нрава си, прекъсва и отново възкръсва, но продължава да го има и днес, когато повече са сърфиращите хора, отколкото четящите. От 1957 година вестник „Оборище“ излиза без прекъсване. Възстановяването му е по идея на Околийския комитет на БКП и Околийския народен съвет. За главен редактор е избран Йосиф Клисуров, който ръководи изданието в продължение на 35 години. През последните повече от две десетилетия издаването на вестник „Оборище” е една от дейностите на общинското търговско дружество „Оборище“ ЕООД, но вестникът принадлежи най-вече на читателите си.

За толкова събития и личности е разказал, че няма друг архив по-богат на информация за нашия град. А написаното остава и днес. Хартиеният „Оборище” продължава да събира най-важното от случващото се в обществения живот на страниците си. И да го пази. Не може да отговаря на критерия бързина – отличителна черта на днешната журналистика. Това изискване  „Оборище” е поверил на своя наследник – сайтът Oborishte.bg. Но през годините  запазва друго значимо и задължаващо изискване – морала.

Сраснат е със сетивата и възприятията на много панагюрци. Интернет е за всички, а Оборище” е само за определена група –за вас, които и днес намирате причина да  разгръщате страниците му. Днес „Оборище” продължава да излиза от печат и оцелява в трудни не само за вестниците години, а за много сфери на живота. 2022 година е изпълнена с редица предизвикателства за всички, и за него. Периодичността му понякога се нарушава, но продължава да излиза от печат. Оцелява благодарение на всички вас – читатели, институции и фирми, подкрепящи изданието. Само ЗАЕДНО можем да продължим историята на най-панагюрския вестник.

 Честит 119-ти рожден ден, вестник „Оборище”!

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn