Четвърта родова среща на един от най-старите панагюрски родове – Цоцорковия род

Над 400 представители на Цоцорковия род – един от най-старите панагюрски родове, се събраха на Четвъртата родова среща, която се проведе на 23 април в кино „Модерен театър” в Панагюрище. Потомците на Стоян Атанасов Бояджи –Цоцо дойдоха от различни краища на страната и чужбина в чест на 140-годишнината от Априлското въстание и 210 години родословие. Традицията на родовите срещи, които се превръщат и в културно събитие за Панагюрище, датира от 2001 година. Срещата се организира от фондация „Цоцорков род”, а традиционни домакини са братята Светомир, Лъчезар и Димитър Цоцоркови.

DSC_0552-1Сред гостите на събитието бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, кметът на община Стрелча Стойно Чачов,  председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов и заместник областните управители на Пазарджишка област Гинче Караминова и Стефан Мирев. Поздравителни адреси бяха получени от министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Община Панагюрище Никола Белишки, кмета на Община Стрелча Стойно Чачов, обществени и бизнес организации.

Акцент на Четвъртата родова среща беше представянето на проектите на фондация „Цоцорков род”, сред които са изработване реплики на панагюрски носии, включително и въстаническа униформа, и най-новото издание на фондацията – книгата „Духовният венец на Панагюрище” с автори Атанас Атанасов, Ирина Ботева и Боян Ангелов.

В тържествения концерт на сцената на кино „Модерен театър” се изявиха талантливите деца от Цоцорковия род Теодора и Лъчезар Цоцоркови, Мария Цоцоркова, Владимир Влайков и Мила Карабатакова, и стипендиантката на фондация „Цоцорков род” и носителка на златни медали от конкурсите „Орфеева дарба` 2016” и „Родолюбие` 2016” – Виктория Манева. В концерта участваха още духовият оркестър „Делчо Радивчев” към панагюрското читалище „Виделина-1865”, мажоретният състав към СОУ „Нешо Бончев” с ръководител Мария Бензарова, панагюрските изпълнители Цвятко Ценов и Никола Скачков, актрисата Василка Сугарева, известният със своята музикална кариера в страната и чужбина  Светомир Димитров-Цоцорков и тенорът с панагюрски корен Стоян Финджиков.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn