Нови лауреатски звания за читалище „Искра-1872” – Попинци

Представителният танцов състав „Тангра” с ръководител Мария Терзийска и Съставът за автентичен фолклор към читалище „Искра -1872” с ръководители Мария Терзийска и Иван Чардаков впечатлиха творческата комисия и гостите на XIII национален Петропавловски събор „Хоро се вие край манастира” над Лясковец и донесоха поредните престижни награди за читалището в Попинци, разказа секретарят на читалището в Попинци Донка Шопова. Двата състава участваха за първа година в Петропавловския събор на народното творчество, който се проведе на 27 и 28 юни за тринадесета поредна година, организиран в партньорството на общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.
В категория „Обработени танци” танцьорите от ПФТС „Тангра” блеснаха на сцената с „Пролетен момински” и новия си танц „Шопски ритми” и бяха отличени с лауреатско звание, плакет и парична награда. Лауреат на фестивала в категория „Автентичен фолклор” стана и съставът за автентичен фолклор към читалището, който представи атрактивния местен обичай „Въртяжка” и обра овациите на публиката и творческата комисия, която беше впечатлена от изпълненията и поздрави ръководителите на съставите за отличното им представяне. Веднага беше отправена покана за следващото издание на фестивала.

Изображение (18)Изображение (15)
Тази година изпълненията бяха оценявани от етномузиколога акад. Крум Георгиев, проф. д-р Елена Кутева – директор на НАФ „Филип Кутев”, от главния му художествен ръководител Ивайло Иванов и от преподавателя по дирижиране на народни хорове и ансамбли и музикален фолклор в катедра „Музика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” доц. Митко Димитров.
Участието на самодейците от Попинци в Тринадесетия Национален Петропавловски събор на народното творчество се реализира с финансовата подкрепа на Община Панагюрище по проект за стимулиране на читалищната дейност в общината за 2015год.
Летните фестивални изяви на самодейците към НЧ „Искра-1872” продължават и през месец юли. На 9, 10 и 11 юли ПФТС „Тангра” ще бъде част от Седмия Европейски шампионат по фолклор „Евро фолк 2015” в Слънчев бряг, с конкурсни участия в Свети Влас и Бургас.

Желаем им успешна подготовка и нови творчески успехи!

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn