Читалище в родопско село е лауреат на Гражданската награда на Европейския парламент за 2015 г.

Народно читалище „Бъдеще сега“, село Гудевица  e лауреат на Гражданската награда на Европейския парламент за 2015 г., това съобщиха от Информационното бюро на ЕП в България.

Наградата се присъжда ежегодно от 2008 година на личности и организации, допринесли за по-доброто взаимно разбирателство, както и по-добрата интеграция между гражданите на държавите членки на Европейския съюз (ЕС), за улесняване на трансграничното сътрудничество, постижения в областта на културата и за принос в укрепването на европейския дух. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

Наградата на читалището от родопското село Гудевица ще бъде връчена  на официална церемония в София, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент през септември. Общо 47-те лауреати от 28-те държави членки ще участват и в общоевропейската церемония, която ще се проведе в Брюксел на 14 – 15 октомври.
Народно читалище „Бъдеще сега“ обединява екип от професионалисти в сферата на неформалното образование. Кандидатурата бе внесена от името на българския евродепутат Илхан Кючюк (АЛДЕ), който споделя: „Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ и екипът, който създава „Училище сред природата“ в село Гудевица, работят усърдно в сферата на младежката дейност, образованието и активното гражданство в Европа. Екипът е изграден от млади, търсещи, позитивни и отговорни хора, които през годините са обучили над 600 деца.“.
Останалите български номинации тази година бяха Георги Господинов, от името на Мария Габриел (ЕНП); Теодосий Теодосиев, от името на Илияна Йотова (С&Д) и Емил Радев (ЕНП). След като националното жури подреди трите български номинации по реда на своите предпочитания, препоръките му бяха изпратени за разглеждане на Комисията по присъждането на Гражданската награда, която обяви крайното решение. В състава на европейското жури влизат заместник-председателят на ЕП Силви Гийом, 4 заместник-председатели на ЕП, 2 бивши председатели на ЕП и 2 популярни личности.
Сред лауреатите на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2014 г. бяха доброволците от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ (Варна) и журналистът Христо Христов.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn