Читалищна учебна година в областта започва с темата “Читалищата – културни политики и практики“

Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Пазарджик организира откриване на 6 октомври, на Читалищна учебна година 2022-2023 за Регионалната мрежа от читалища, съобщи инж. Радка Енчева-Кочеваръководител на РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик. Домакин на събитието, подкрепяно от Община Лесичово, е НЧ “Отец Паисий-1890 г.“ в тамошния общински център. Началото на обучителната програма е от 14.00 ч., като е предшествано от организирано посещение на културно-историческите забележителности в района на селата Лесичово и Калугерово. Обхождането на обектите е с начален час 11.00, а отправната точка – площада на с. Калугерово.

Изборът на тема за първи семинар през Новата читалищна учебна година е: “Читалищата – културни политики и практики“. Целта – запознаване на професионалната общност с развиващите се държавни политики по опазване на нематериалното културно наследство и за развитие на регионите, чрез организиране на читалищната дейност на областно ниво, като усъвършенствани инструменти, механизми и практики.

Специален тематичен акцент са: участието на самодейните изпълнители и състави от читалищата в региона в XII Национален събор на българското народно творчество – Копривщица 2022 и читалищните номинации за Регионален етап на Националната система “Живи човешки съкровища – България 2022“.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков и заместник-кметът на община Лесичово, Веселина Милкова са сред очакваните специални участници във форума. Основен лектор е историкът, културолог и етнополитик Петя Крушева, а модератор на срещата инж. Радка Енчева-Кочева от Регионалния читалищен център. Презентации по темата имат и заместник-кметът Милкова, и секретарят на читалището-домакин, Таня Стоева.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn