Читалищните библиотеки в селата Попинци, Баня и Левски ще получат финансиране по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”

Месец  септември донесе радостни новини за читалищата в селата Баня, Попинци и Левски.

Одобрен е проектът на библиотеката в НЧ „Искра-1872” – Попинци за нови книги по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, съобщи секретарят на читалището Донка Шопова. Той е изготвен от екипа на библиотеката и е на стойност 1674 лева, с включени 110 заглавия на препоръчани книги. „Надяваме се съвсем скоро да изненадаме потребителите на библиотеката с нови книги от училищната, детска  и художествена литература”.

Одобрен е и проектът на библиотеката в НЧ”Пробуда-1872”, с.Баня, на стойност 1800 лв., 50%  от литературата е от български автори. „Финансовата подкрепа е навременна и необходима, защото имаме нужда от нови и съвременни издания ! Така ще бъдат задоволени много читателски търсения!”, сподели секретарят на читалището Радка Мутева.

Проектът на НЧ“Христо Ботев-1927″, с.Левски, получил одобрение по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” е на стойност  1 713 лева.

В кратки срокове се очаква да бъдат оформени договорите по Програмата с Министерство на културата и да стартира процедурата по изпълнение на проекта.

Програмата продължава изпълнението на основната цел – чрез осигуряване на финансова подкрепа за обновяване на библиотечните колекции, да активизира интереса към книгата и четенето и да съдейства за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация.

Участието в програмата е на конкурсен принцип, чрез подготовка и защита на проекти, които включват книги, литературна и културна периодика и други информационни източници, включително и на електронни носители, съобразени с културните и образователните потребности на гражданите, които обслужва дадената библиотека.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn