Членове на РК ”Традиция”-Панагюрище запознаха десетокласници от Професионалната гимназия с историята на въоръжените сили

Един по-различен и запомнящ се урок на тема „История на въоръжените сили“ изнесоха пред ученици от десети клас на Професионалната гимназия членове на РК „Традиция“-Панагюрище. Идеята за този изнесен час бе на старши експертът в Офиса за водене на военен отчет в общините Панагюрище и Стрелча Цеца Плачкова – Попова, и имаше за цел да засили родолюбивите чувства у младите панагюрци. В офиса на клуба учениците имаха възможност да видят униформите на българския войник от различни исторически периоди, облечени от реконструкторите. Запознаха се със снаряжението и въоръжението, използвани от техните предци.По изключително увлекателен начин председателят на РК”Традиция” – Панагюрище Методи Навущанов разказа на младежите историята на въоръжените сили в България , демонстрира стрелба с въздушен пистолет по мишена и отговаря на въпросите , които вълнуваха средношколците.

img_1049 img_1064 img_1071 img_1079img_1056

”Важно е да имате тези знания, да видите отблизо  бойното въоръжение и снаряжение на българския войник, да познавате историята , и да сте горди, че сте българи!” подчерта Навущанов. При следваща среща младежите ще се запознаят и със съвременната армия.

img_1050 img_1073В учебните програми на учениците от деветите и десетите класове на средните училища в страната са заложени съответно по пет теми, свързани с „Подготовката на страната за отбрана“. Темите се представят в часовете на класа и са предварително съгласувани между двете министерства – на образованието и на отбраната, респективно между директорите /ръководствата/ на училищата и началниците на военните окръжия. Със заповед на началника на Централно военно окръжие са определени военнослужещите и цивилните служители от военните окръжия и офисите за водене на военен отчет в общините, които да представят темите пред учениците, обясни за Oborishte.bg ст. експерт в Офис за водене на военен отчет в общините Панагюрище и Стрелча ц. сл. Цеца Плачкова-Попова, Военно окръжие ІІ степен – Пазарджик.

img_1047

Часовете по „Подготовка на страната за отбрана“ не са военно обучение или военна подготовка. Те имат за цел да се усвоят основните задължения на гражданите по отбрана на страната, формулирани в българското законодателство – Конституцията на Република България, Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и Закона за резерва на въоръжените сили на Република България. По своята същност часовете са чисто теоретични. Военната подготовка на гражданите се осъществява във висшите военни учебни заведения в страната – Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна, Военна академия „Георги Сава Раковски“ в София и Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново с филиали в Долна Митрополия и Шумен, както и в курсове в Единния център по начална военна подготовка в Плевен.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn