Членове на РК ”Традиция”-Панагюрище взеха участие в историческата възстановка по повод 100-годишнината от Дойранската епопея

С голяма историческа възстановка в Троян бе отбелязана стогодишнината от Дойранската епопея. По повод юбилея в Троян бе открит паметник на ген. Владимир Вазов, командир на Девета пехотна плевенска дивизия, в чийто състав е 34-ти пехотен Троянски полк. Той е дарен от проф. Иван Гавраилов. На откриването му присъства и доц. д-р Григорий Вазов, потомък на ген. Вазов.


Дойранската епопея „оживя” в местността „Турлата” в Троян. Битката на Дойранските възвишения в Македония през Първата световна война беше пресъздадена от над 300 членове на Националното дружество „Традиция“ от цялата страна, в това число представители на РК ”Традиция”-Панагюрище.  Пред погледите на стотици зрители бяха възпроизведени действията от 16 до 19 септември – артилерийска подготовка, която е била срещу българските позиции, както и боевете на 18-ти и 19-ти. Двете воюващи страни – българите със съюзниците си немци и противникът от англичани, французи и гърци бяха в съотношение, доближаващо се до исторически обективното – 7:1 в полза на врага. Бомби, мини и куршуми огласиха Троян, а публиката стана свидетел на една от най-героичните и епични битки през войните, майсторски пресъздадена от членовете на НД „Традиция”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn