Членове на РК ”Традиция”-Панагюрище ще вземат участие в международна военноисторическа възстановка на героичната Добричка епопея

15 представители на РК „Традиция“ – Панагюрище ще вземат участие в Първия международен военноисторически фестивал „Добричка епопея 1916 – 2016”, посветен на 100-годишнината от Добричката епопея , който ще се проведе от 26 до 28 август в Добрич, съобщи председателят на клуба Методи Навущанов. Те ще се влеят в редиците на българската пехота, подсилени с 2 броя реплики на окопни бомбомети. При необходимост имат готовност и с тричленна шурмова команда, каза Навущанов. Организатори на военноисторическия фестивал са Община град Добрич и Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”. За пръв път в България ще се проведе толкова мащабно военно-историческо събитие. В него ще вземат участие над 100 реконструктори от 6 държави – България, Русия, Украйна, Израел, Латвия и Естония. Българските клубове са от Панагюрище, София, Велико Търново, Велики Преслав, Силистра, Шумен, Варна, Русе, Троян, Плевен и Сопот. Граждани и гости на Добрич ще имат уникалната възможност в два последователни дни да се върнат век назад във времето и да съпреживеят едно от най-знаменателните събития в добруджанската история – походът на Трета българска армия за освобождение на Добруджа от румънска окупация.”Нашето дело е в съвремието да припомним събитията от миналото, за да бъдат извадени необходимите изводи, и да не се допуска  никога подобно явление да се повтаря”, категоричен е д-р Добрин Добрев, председател на Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк“ на Национално дружество “Традиция”.

Разходката във времето ще започне в 10 ч. на 27 август, когато вратите на бившия полигон на 45-а механизирана бригада ще бъдат отворени за зрителите. Те ще могат да разгледат униформи, снаряжение, оръжия и предмети от войнишкия бит на българската, руската и румънската армия през Първата световна война. Интерактивните площадки ще бъдат достъпни за всеки посетител. Зрителите ще могат да видят наживо укрепена огнева позиция и полеви лазарет. Ще бъдат проведени демонстрации на строеви и бойни умения от различните войскови подразделения. Специална изненада е подготвена за най-малките – те ще могат да преминат начално военно обучение в новобрански център. Децата ще имат възможността да пълзят под бодлива тел, да хвърлят макетни гранати, да получат първоначални умения за прицелна стрелба и бой със щик под ръководството на запасни офицери. В 17 ч. кавалерийските и пехотни реконструкторски групи ще проведат парад по бул. “25-ти септември” от “Стара къща” до площад “Свобода”. В 18:30 ч. ще бъдат отдадени военни почести и ще бъдат поднесени венци и цветя на Мемориалния комплекс “Военно гробище”.

Участниците във фестивала ще живеят в продължение на два дни във военен лагер, при пълно съблюдаване на армейските порядки. Кулминацията е възстановката на боевете край Добрич, която ще се проведе на 28 август от 11 часа. Ще бъдат представени решителните моменти от Добричката епопея, с участието на пехота, кавалерия и артилерия. Впечатлението за исторически реализъм ще бъде допълнено от ефектна пиротехника.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn