Членове на РК ”Традиция” – Панагюрище с участие в днешната възстановка–спектакъл на връх Бузлуджа

Представителите на РК „Традиция”-Панагюрище Методи Навущанов, Маньо Оряшков, Антони Кесов и Георги Раков ще вземат участие в днешната възстановка-спектакъл на връх Бузлуджа, посветена на 148 години от гибелта на Хаджи Димитър, организирана от РК „Традиция“-Казанлък. Панагюрските реконструктури ще се влеят в редиците на турската войска, като за целта са се подготвили с абсолютно автентични униформи, съобщи дни преди заминаването им председателят на клуба Методи Навущанов.

120 членове на Национално дружество „Традиция“ от 19 клуба в страната ще участват в историческата възстановка на боевете на връх Хаджи Димитър /връх Бузлуджа/, където на 18 юли 1868 г. става последното сражение на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, в него участват близо 700 редовни турски аскери и башибозук. В тази битка е убит и войводата Хаджи Димитър. След Освобождението неговите кости и тези на убитите четници са пренесени от Бузлуджа и временно положени в ковчези в църквата „Св. Архангел Михаил“ в град Крън, Казанлъшко. Христо Ботев поставя началото на култа към Хаджи Димитър и Стефан Караджа, а Захари Стоянов го продължава. От първото честване на паметта им на 18 юли 1883 г. досега всяка година на Бузлуджа се стичат поклонници. А Захари Стоянов патетично възкликва: „Ех, Бузлуджа, Бузлуджа! Свято и историческо място си ти! Ти се показа най-много гостолюбива – да приемеш в обятието си 26 души светци; ти видя как знае да умира българинът за свобода, как лее той кръвта си за своето отечество…“

Възстановката ще започне в 11:30 часа. Предварително ще бъдат раздадени по 20 халостни патрона на двете „воюващи“ страни, така че се очаква под вековните буки да проехтят близо 2 400 изстрела. След пресъздаването на сражението свещеници от Казанлък ще отслужат заупокойна молитва, а всеки един от зрителите ще получи от  осветения курбан.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn