Шаранът за Никулден върви по 5 лева за килограм

Раздвижване на рибния пазар се наблюдава в Панагюрище през последните дни преди Никулден. Репортерската ни проверка в специализиран рибен магазин установи, че цената на рибата не се е покачила, дори има намаление при някои от видовете. Традиционният шаран се предлага срещу 5.00 лева за килограм, като преобладават двукилограмовите екземпляри.

dsc07256

Толстолоб, нарязан на шайби струва 5.20 лева за килограм, а филето – 8.00 лева за килограм. Пресен чернокоп се предлага на цена от 7.50 лева.Най-предпочитана си остава скумрията, която се продава на цена 4.30 лева за килограм замразена , 6.50 лева прясна охладена и 7.80 лева – филе.  Пъстървата изчистена струва 8.60 лева за килограм. И този път има предлагане на различни видове риба, които да удовлетворят всеки един вкус.Сред тях е  котлет от норвежка сьомга, срещу цена от 23.00 лева  за килограм. Филе от акула можете да си закупите срещу 9.70 лева килограма, а котлет от акула струва 6.60 лева за килограм.Предпочитаният от мнозина африкански сом, отглеждан в панагюрското село Баня, може да закупите срещу 14.50 лева за килограм чисто филе.
Заради повишената консумация на риба преди Никулден, Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури започнаха съвместни проверки на търговски обекти в страната, в които се предлага риба и рибни продукти.

dsc07244
„Купувайте риба от регистрирани обекти, а не от сергии и от багажници на коли”, припомниха дни преди празника от Българската агенция по безопасност на храните.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn