Шестима панагюрци засега са заявили желание да дарят безвъзмездно кръв

До обедните часове на 6-ти ноември шестима доброволци бяха заявили желанието си да дарят безвъзмездно кръв в кръводарителска акция, която ще се проведе в Панагюрище на 12 ноември, съобщиха от БЧК-Панагюрище. Акцията е част от Националната кръводарителска кампания „Капка по капка живот“, кампания за доброволно и безвъзмездно кръводаряване. Записването ще продължи до 11 ноември. Кръводаряването ще се извърши в сградата на ДКЦ, 3-ти етаж,/ кабинета на д-р Николов/, от 9:00 -12.30 ч. Повече инфoрмация може да се получи на телефони 0357/6-40-20 и GSM 0884/939450.
Припомняме, че 37 доброволци дариха кръв, а 7 човека бяха върнати поради здравословни причини по време на кръводарителската акция, организирана от общинската организация на БЧК-Панагюрище, която се проведе на 28 и 29 май. Голяма част от кръводарителите бяха млади хора.
Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да дари кръв. Това става еднократно, като количеството е ограничено до 450 мл. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 8 седмици. Максималното месечно количество кръв, дарена под форма на малки количества от един кръводарител, не може да надвишава 160 мл. Вземането на малки количества кръв от един дарител може да се извършва до два пъти седмично.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn