В Панагюрище обсъждаха промените в Закона за професионалното образование и обучение

Като основен партньор на Министерство на образованието и науката Община Панагюрище домакинства първата работна среща за обсъждане промените в Закона за професионалното образование и обучение. На срещата, провела се днес – 11 януари, в сградата на Общинска администрация – Панагюрище присъства лично проф. Тодор Танев – министър на образованието и науката, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметът Галина Матанова, представители на местната власт, бизнеса и директори на професионални гимназии.3
Събитието откри градоначалникът Белишки, като подчерта необходимостта от промените в Закона за професионалното образование и обучение. „Министерството на образованието и Община Панагюрище работят дълги години в тази посока, но е крайно време да се финализира, защото, както добре знаят представителите на бизнеса, има сериозен недостиг на кадри, а директорите на професионални гимназии знаят каква е необходимостта от ясната посока накъде ще върви бизнесът, каква ще е необходимостта от кадри и каква квалификация да имат те”., заяви кметът на община Панагюрище.
„Благодаря на г-н Белишки за всичко, което се прави в Панагюрище, което продължава да бъде възрожденско и в 21-ви век”, каза във встъпителните си думи министър Танев.

4 7

2
На бизнеса трябва да му се даде възможността – първо да инициира образователни проекти съобразно своите нужди. Второ да участва в разработването на учебните програми. Трето – да участва с всички свои възможности в управлението на тези проекти, коментира още просветният министър.
„Да, такъв закон ще има и той ще бъде разглеждан с вас. След закона моментално следват няколко така наречени експерименти за оценка на въздействието, за части от този закон в няколко града, а по-нататък ще видим дали ще се наложи някаква корекция, или просто продължаваме нататък, когато имаме и бюджет.”, оповести още министър Танев.
Ваня Дейкова, шеф на дирекция „Политика в професионалното образование“ в Министерството на образованието и науката, аргументира необходимостта от промени в Закона за професионалното образование и обучение с новия закон за предучилищното и училищно образование, намаляване на населението в работоспособна възраст, бързото разпространение на новите технологии, нарастващия брой на преждевременно напусналите училище, големия дял на младежите на възраст от 18 до 29 години, които не работят и не учат, недоверието на работодателите към качеството на професионалното образование и обучение, непривлекателното професионалното образование и обучение.
„Въпросите са много! Да потърсим верните заедно верните отговори, които да осигурят създаване на гъвкава, адаптивна на условията, полезна за цялото ни общество система на професионалното образование и обучение.”, каза Дейкова.
В рамките на работната среща присъстващите имаха възможност да обсъдят концептуалните промени с членовете на работната група, която подготвя законопроекта, както и да споделят свои предложения и идеи.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn