Ще има ли глоби за непочистените предизборни плакати?

Местните избори отминаха, вече са ясни имената на кмета на общината, кметовете на осемте кметства и новите 21 народни избраници, които влизат в състава на Общински съвет – Панагюрище, а ликовете на кандидатите да станат част от местната законодателна и изпълнителна власти все още ни гледат от табла, стени, кофи за отпадъци, електрически стълбове и автобусни спирки.

Според чл.186, ал.3 от Изборния кодекс срокът за почистването на плакатите е 7 дни след изборния ден, т.е. до 24:00 часа на 1 ноември представителите на политическите партии и коалиции трябваше да са почистили агитационните си материали.

Репортерската ни проверка по панагюрските улици установи, че към днешна дата – 3 ноември, мнозина още не са изпълнили задължението си, вменено им от закона. А той, законът, е категоричен, че при неизпълнение се налагат глоби на представляващи политическите сили. Санкциите са в размер от 1000 до 5000 лева. Според член 472 от Изборния кодекс актовете за установяване на нарушението се съставят от длъжностни лица, оправомощени от кмета на общината, а наказателните постановления се издават от кмета на общината. Дали защото знаят, че глобените за непочистени плакати в годините са малцина, но е факт че нарушители има, а санкционирани – не.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn